Wieniec z truskawkami
Ahh nareszcie czas na truskawki! Jem je na śniadanie, obiad i kolację, a nawet przemycam do chrupiących wypieków.
Wczoraj przygotowałam spontanicznie ciasto drożdżowe, podobne do tego na chałkę i postanowiłam, że uformuję z niego wieniec. Oczywiście w farszu znalazły się truskawki. Wyszło smakowicie ?
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min
Składniki :
- drożdże świeże - 12 g
- mąka pszenna typ 650 - 450 g
- cukier - 70 g
- jajko - 1 szt.
- letniego mleka - 220 ml
- zimnego masła - 50 g
- białko (wierzch) - 1 szt.
- truskawek (nadzienie) - 500 g
- miękkiego masła (nadzienie) - 100 g
- cukru (nadzienie) - 3 łyżki
- 1/2 laski wanilii (nadzienie) - 1 szt.
- mąki ziemniaczanej (nadzienie) - 2 łyżki
Potrzebne narzędzia:
- misa
- waga kuchenna
- ściereczka
- wałek
Przepis:
1. Drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Zalewamy 2-3 łyżkami letniego mleka, mieszamy i zostawiamy na ok. 3 minuty, aż drożdże zaczną pracować.
Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn drożdżowy, cukier, jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i dalej wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Miękkie masło łączymy z cukrem. Laskę wanilii przecinamy wanilie i wydrążamy nasionka, dodajemy do masy i ucieramy do połączenia składników. Truskawki kroimy w ćwiartki mieszamy z mąką ziemniaczaną.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy na prostokąt grubości 0,5 cm. Smarujemy je z wierzchu masłem, pozostawiając boki czyste. Posypujemy wzdłuż jednego boku pokrojonymi w cząstki truskawkami.
5. Ciasto zwijamy od dłuższego boku jak roladę i przecinamy na środku na pół. Pozostawiamy jeden nieprzecięty koniec.
6. Zaplatamy z dwóch boków ciasta warkocz. Łączymy ze sobą końce tworząc okrągły wieniec.
7. Wieniec przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
8. Wieniec smarujemy z wierzchu białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Upieczony wieniec studzimy. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.