Wielkanocny pasztet
składniki:
50 dag łopatki
50 dag karkówki
30 dag podgardla
30 dag wątróbek drobiowych
2 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
1 kajzerka
1 jajko
sól
pieprz czarny
gałka muszkatołowa
ziele angielskie
listki laurowe
olej
Mięso, umyć, pokroić w duże kawałki i wrzucić do gara. Warzywa obrać, umyć, dodać do mięsa. Całość zalać wodą, wrzucić 4 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz. Gotować przez około 40 minut. Cebule obrać, pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany olej. Oczyszczoną wątróbkę dodać do cebulki i dusić. Podgardle pokroić w paski i dodać do reszty składników. Dusić na małym ogniu aż wątróbka będzie miękka.
Gdy wszystkie składniki wystygną, przekręcić przez maszynkę 3 razy. Bułkę namoczyć w sosie, który wytworzył sie podczas duszenia wątróbki a następnie przekręcić przez maszynkę. Pasztet doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wbić jajko i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez godzinę w temp.180 st.