Wielkanocny pasztet

Zdjęcie - Wielkanocny  pasztet  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

składniki:

50 dag łopatki

50 dag karkówki

30 dag podgardla

30 dag wątróbek drobiowych

2 marchewki

2 pietruszki

1 cebula

1 kajzerka

1 jajko

sól

pieprz czarny

gałka muszkatołowa

ziele angielskie

listki laurowe

olej


Mięso, umyć, pokroić w duże kawałki i wrzucić do gara. Warzywa obrać, umyć, dodać do mięsa. Całość zalać wodą, wrzucić 4 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz. Gotować przez około 40 minut. Cebule obrać, pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany olej. Oczyszczoną wątróbkę dodać do cebulki i dusić. Podgardle pokroić w paski i dodać do reszty składników. Dusić na małym ogniu aż wątróbka będzie miękka.

Gdy wszystkie składniki wystygną, przekręcić przez maszynkę 3 razy. Bułkę namoczyć w sosie, który wytworzył sie podczas duszenia wątróbki a następnie przekręcić przez maszynkę. Pasztet doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wbić jajko i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez godzinę w temp.180 st.

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Wielkanocny  pasztet  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Wielkanocny  pasztet  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Swiąteczny pasztet z wątróbki
14

Swiąteczny pasztet z wątróbki

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Kotleciki siekane z młoda kapustą

Kotleciki siekane z młoda kapu…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Flaki inaczej, czyli z fasolą i papryką
1

Flaki inaczej, czyli z fasolą…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Golonka z indyka duszona w warzywach
2

Golonka z indyka duszona w war…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kurczak w czosnku

Kurczak w czosnku

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Filet z indyka caprese
2

Filet z indyka caprese

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Sos chrzanowy – prosta klasyka na Wielkanocny stół
1

Sos chrzanowy – prosta klasyka…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka wielkanocna – najlepsza

Sałatka wielkanocna – najlepsz…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Roladki z szynki  - wielkanocne rollsy  🐥💐

Roladki z szynki - wielkanocn…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Jajka faszerowane pastą z pieczarek
2

Jajka faszerowane pastą z piec…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Biała kiełbasa pieczona z miodem i musztarda
3

Biała kiełbasa pieczona z miod…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Jajka faszerowane curry

Jajka faszerowane curry

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim