Wielkanocny pasztet

Wielkanocny  pasztet

Zdjęcie - Wielkanocny  pasztet  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

składniki:

50 dag łopatki

50 dag karkówki

30 dag podgardla

30 dag wątróbek drobiowych

2 marchewki

2 pietruszki

1 cebula

1 kajzerka

1 jajko

sól

pieprz czarny

gałka muszkatołowa

ziele angielskie

listki laurowe

olej


Mięso, umyć, pokroić w duże kawałki i wrzucić do gara. Warzywa obrać, umyć, dodać do mięsa. Całość zalać wodą, wrzucić 4 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz. Gotować przez około 40 minut. Cebule obrać, pokroić w plastry, wrzucić na rozgrzany olej. Oczyszczoną wątróbkę dodać do cebulki i dusić. Podgardle pokroić w paski i dodać do reszty składników. Dusić na małym ogniu aż wątróbka będzie miękka.

Gdy wszystkie składniki wystygną, przekręcić przez maszynkę 3 razy. Bułkę namoczyć w sosie, który wytworzył sie podczas duszenia wątróbki a następnie przekręcić przez maszynkę. Pasztet doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wbić jajko i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez godzinę w temp.180 st.

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Wielkanocny  pasztet  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Wielkanocny  pasztet  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów