Wielkanocny chleb

Wielkanocny chleb

Zdjęcie - Wielkanocny chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niektórzy w okresie wielkanocnym robią jaka po szkocku lub pieką w formie klops z jajkami. W obu przypadkach głównym zamierzeniem jest otulenie jajek ugotowanych na twardo mielonym mięsem. Idąc tym tropem postanowiłam postąpić podobnie, ale z ciastem chlebowym. Przygotowałam szybkie drożdżowe ciasta  z mąki pszennej i orkiszowej. Połowę wyrobionego ciasta przełożyłam do formy, na środku umieściłam wcześniej przygotowane jajka na twardo. Całość znów przykryłam ciastem i zostawiłam do wyrastania.

Wyszedł z tego wielkanocny chleb z niespodzianką. Może skusicie się na ten świąteczny wypiek?

Zdjęcie - Wielkanocny chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocny chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocny chleb - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wielkanocny chleb Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki

  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 630
  • 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 3 łyżki tartego korzenia chrzanu (lub ze słoiczka)
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 330 ml letniej wody
Przepis
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, tarty chrzan, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne.
  2. Formę keksówkę (10x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka połowę ciasta, na środku umieszczamy 3 jajka ugotowane na twardo i przykrywamy je resztą ciasta. Formę przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę i 45 minut w ciepłym miejscu.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy przez kolejnych 20 minut.
  4. Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów