Wielkanocny chleb
Niektórzy w okresie wielkanocnym robią jaka po szkocku lub pieką w formie klops z jajkami. W obu przypadkach głównym zamierzeniem jest otulenie jajek ugotowanych na twardo mielonym mięsem. Idąc tym tropem postanowiłam postąpić podobnie, ale z ciastem chlebowym. Przygotowałam szybkie drożdżowe ciasta z mąki pszennej i orkiszowej. Połowę wyrobionego ciasta przełożyłam do formy, na środku umieściłam wcześniej przygotowane jajka na twardo. Całość znów przykryłam ciastem i zostawiłam do wyrastania.
Wyszedł z tego wielkanocny chleb z niespodzianką. Może skusicie się na ten świąteczny wypiek?
Wielkanocny chleb Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki
- 350 g mąki pszennej typ 650
- 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 630
- 3 płaskie łyżeczki suszonych drożdży instant
- 3 łyżki tartego korzenia chrzanu (lub ze słoiczka)
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1,5 łyżeczki soli
- 330 ml letniej wody
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, tarty chrzan, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut ręcznie lub mikserem, aż będzie elastyczne.
- Formę keksówkę (10x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka połowę ciasta, na środku umieszczamy 3 jajka ugotowane na twardo i przykrywamy je resztą ciasta. Formę przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę i 45 minut w ciepłym miejscu.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy przez kolejnych 20 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.