Wielkanocne słodkie bułeczki

Wielkanocne słodkie bułeczki

Zdjęcie - Wielkanocne słodkie bułeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zbliża się Wielkanoc i pewnie każdy z Was zastanawia się jakie podać w tym roku smakołyki (chyba, że macie już sprawdzone receptury na świąteczny sukces). Ja co roku staram się eksperymentować z potrawami, co zawsze daje mi wiele satysfakcji.

W Święta nigdy nie zabrakło na naszym stole mojej ulubionej, sprawdzonej drożdżówki, ale w tym roku to się może zmienić, a wszystko za sprawą tych pysznych bułeczek! O Wielkanocy przypominają nie tylko dekoracją w kształcie krzyża, ale także pysznym, drożdżowym, słodkim smakiem. Są naprawdę niepowtarzalne!

Wielkanocne słodkie bułeczki (5 sztuk)

  • 350 g mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży instant (7 g)
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 80 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • ok. 180 ml mleka
  • 100 g masła

1. W małym rondelku roztop masło. Odstaw do ostygnięcia.

2. W drugim rondelku rozgrzej mleko, tak aby było gorące, ale nie zagotowane. Odstaw na chwilę na bok na czas połączenia suchych składników.

3. W misce wymieszaj ze sobą mąkę, drożdże, cukier, sól, cynamon i żurawinę. Powoli zacznij dodawać wystudzone, roztopione masło i zagniataj ciasto. Po wlaniu całego masła, zacznij wlewać ciepłe mleko i dalej zagniataj. Wlej tyle mleka, żeby ciasto uzyskało elastyczną, nie przyklejającą się konsystencję. Gdy taką osiągnie, umieść je w wyłożonej folią do żywności misce i przykryj kolejną warstwą folii. Miskę umieść w ciepłym miejscu (najlepiej niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 1,5 godziny. Powinno w tym czasie podwoić objętość.

4. Po upływie tego czasu z wyrośniętego ciasta uformuj rulon i pokrój go na 6 kawałków. Jeden kawałek przeznacz na krzyżyki i w miarę możliwości powyjmuj z tego kawałka żurawinę.

5. Z każdego kawałka uformuj kulkę. Ciasto przeznaczone na krzyżyki rozwałkuj na grubość ok. 2 milimetrów i powycinaj z niego prostokąty. Prostokąty przyklej do kulek, tak aby stworzyły krzyżyki.

6. Tak uformowane bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika, przykryj materiałową szmatką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

8. Wsadź bułeczki i piecz przez około 15 minut, aż zbrązowieją.

Śliwka

Kategorie przepisów