Wielkanocne bułeczki zaplatane
Wielkanocne bułeczki zaplatane
Wielkanocne bułeczki zaplatane pasują na Wielkanoc, kiedy chcemy otaczać się nie tylko bliskimi, ale również wyjątkowymi smakami. Dzisiaj mam dla Was coś, co z pewnością wpasuje się w te świąteczne ramy – przepis na Wielkanocne bułeczki zaplatane. To miękkie, delikatne, a zarazem niezwykle smaczne wypieki, które będą doskonałym dodatkiem do świątecznego stołu, zarówno na słodko, jak i na słono.
Ten przepis jest prosty w wykonaniu, a składniki do nich już macie w swojej kuchni. Wszystkie składniki ciasta najlepiej mieć w temperaturze pokojowej. Z podanych składników upieczecie 8 bułeczek.
Główną rolę odgrywa tutaj mąka pszenna typ 550, która zapewnia bułeczkom idealną teksturę i puszystość. Dodatek gęstego jogurtu naturalnego to sekret ich wyjątkowej miękkości i lekko wilgotnej struktury, dzięki czemu bułeczki długo zachowują świeżość. W przepisie wykorzystałam drożdże instant, które gwarantują, że ciasto będzie rosło szybko i równomiernie. Dodatek niewielkiej ilości cukru oraz soli podkreśli smak ciasta. Na koniec, przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy jajkiem, aby nadać im pięknego, złocistego koloru oraz apetyczny połysk.
Przygotowanie tych wielkanocnych bułeczek to także doskonała okazja, by spędzić czas z rodziną – zwłaszcza zaplatanie ciasta może być wspaniałą zabawą dla dzieci. Dzięki temu nie tylko przygotujecie coś wyjątkowego do jedzenia, ale również stworzycie niezapomniane wspomnienia.
Zapraszam Was do przygotowania tych przepysznych, zaplatanych bułeczek wielkanocnych. Niech te świąteczne dni będą pełne radości, spokoju i oczywiście – pysznego jedzenia.
Kolorowe jajeczka do wielkanocnych bułeczek
Jeśli chcecie tak jak ja ozdobić swoje bułeczki kolorowymi jajeczkami, to mam dla Was całkowicie zdrową i naturalną metodę barwienia. Jajka przepiórcze ugotowane na twardo barwimy w naturalnych barwnikach na takie kolory:
- RÓŻOWY – burak starty zalany wrzątkiem, z dodatkiem łyżki octu.
- ŻÓŁTY – łyżka kurkumy zalana wrzątkiem z łyżką octu.
- NIEBIESKI – poszatkowana czerwona kapusta zalana wrzątkiem i gotowana kilka minut.
Gdy napary wystygną, odcedzamy je i do płynu wkładamy obrane jajka.
Więcej przepisów na pyszne bułeczki
Dla fanów wyrazistych smaków mam jeszcze bułeczki serowo-cebulowe. Zupełnie inne dodatki, ale równie prosta receptura i domowe pieczywo gotowe. A może teraz skusicie się na słodki wypiek jak wianuszki cynamonowe z bananem? Są słodkie i pyszne. Polecam też jako sposób na niemarnowanie żywności przez wykorzystanie bananów. A jeśli lubicie fantazyjne kształty, to zróbcie te najpiękniejsze bułeczki dyniowe.
Zachęcam do dzielenia się wrażeniami
Podzielcie się w komentarzach Waszymi doświadczeniami z pieczenia tych pysznych bułeczek! Lubię czytać, jak smakowały Wam domowe wypieki 🙂
Czas całkowity: 2 godz.
Czas wyrastania: 1 godz. 15 min.
Czas wypieku: 15 min.
Składniki na wielkanocne bułeczki zaplatane:
- drożdże suszone instant - 7 g
- woda - 180 ml
- jajko - 1 szt.
- cukier - 5 g
- jogurt naturalny - 180 g
- mąka pszenna typ 550 - 500 g
- sól - 10 g
Potrzebne narzędzia:
- wałek
- misa na ciasto
- pędzelek do smarowania
- ściereczka
- blaszka do pieczenia
Jak przygotować wielkanocne bułeczki zaplatane?
1. Wszystkie składniki ciasta (oprócz jajka) ogrzewamy do temperatury pokojowej. Składniki na wielkanocne bułeczki zaplatane łączymy ze sobą w dużej misce i zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Wyrabiamy przez kilka, kilkanaście minut do momentu, aż ciasto nie będzie lepić się do dłoni.
2. Dobrze wyrobione ciasto na wielkanocne bułeczki zaplatane oprószamy lekko mąką i odstawiamy pod przykryciem na ok. 45 minut, do podwojenia objętości.
3. Ciasto na wielkanocne bułeczki zaplatane przekładamy na blat kuchenny lub stolnicę i dzielimy na 32 paski. Każdy pasek rolujemy, łączymy po 4 i zaplatamy bułeczki jak pokazano na zdjęciu. Na koniec zbieramy razem wszystkie końce i odwracamy bułeczki. W ten sposób uzyskamy efektowną plecioną bułeczkę. W podobny sposób zaplatamy wszystkie bułeczki.
4. Uformowane wielkanocne bułeczki zaplatane układamy na blasze wyłożonej pergaminem i odstawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Gdy wyrosną, smarujemy je rozmąconym jajkiem.
5. Wielkanocne bułeczki zaplatane wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni C i pieczemy przez ok. 15 minut.