Wielkanocne bułeczki hot cross buns

Powolnymi krokami zbliża się Wielkanoc. Warto o menu pomyśleć przed czasem, aby na spokojnie wszystko zaplanować i nie wpaść w przedświąteczną panikę.
W ramach przygotowań postanowiłam wypróbować przepis mistrza J. Hamelmana na wielkanocne bułeczki. Hot cross buns to tradycyjne bułeczki korzenne wypiekane w Wielkiej Brytanii w Wielki Piątek. Wyróżniają się charakterystycznym ozdobnym krzyżykiem, maślanym smakiem, dodatkiem bakalii i korzennej przyprawy.
Zmodyfikowałam trochę przepis i zabrałam się do pracy. Okazało się, że wierzch bułeczek zdobi się ciastem przypominającym recepturą na ptysie i eklerki. Samo ciasto właściwe przygotowuje się na bazie zaczynu, to wpływa na smak i puszystość bułeczek.
Ważnym etapem już po upieczeniu bułek jest posmarowanie ich syropem cukrowym. Dzięki temu są pięknie rumiane.
Przepis dołączam do akcji Wielkanocne Smaki
Wielkanocne bułeczki hot cross buns Autor: Tosia
Czas przygotowania: 2 godz 40 min Czas pieczenia: 15 min Calkowity czas: 2 godz 55 min
Porcje: 8
Składniki
- Zaczyn:
- 40 g mąki pszennej typ 650
- 190 g mleka
- 10 g cukru
- 6 g suszonych drożdży instant
- Ciasto właściwe:
- zaczyn
- 340 g mąki pszennej typ 650
- 60 g miękkiego masła
- jajko
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka przyprawy korzennej (np. do piernika)
- 100 g suszonych owoców (u mnie suszona papaja, żurawina, rodzynki, kandyzowana skórka z pomarańczy)
- Ciasto "na krzyż"
- 30 g masła
- 30 g cukru
- 25 g mleka
- jajko
- 60 g mąki pszennej typ 650
- Syrop
- 8 łyżek cukru
- 1/2 szklanki wody
Instrukcja
- Rozpoczynamy od przygotowaniu zaczynu. W misce łączymy 40 g mąki, 10 g cukru, 6 g drożdży. Wlewamy stopniowo letnie mleko i mieszamy do połączenia składników. Zaczyn przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
- Następnie zabieramy się za ciasto właściwe. 340 g mąki łączymy z 60 g miękkiego masła, miksujemy do dokładnego połączenia. Wbijamy rozbełtane jajko, dodajemy, cukier, sól, przyprawy i przygotowany wcześniej zaczyn. Ciasto wyrabiamy mikserem 8 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy suszone owoce i miksujemy jeszcze 2 minuty. Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części, z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę, które układamy pojedynczo na blasze wyłożonej pergaminem lub układamy "w słoneczko" w okrągłej formie wysmarowanej masłem.
- Bułeczki przykrywamy i zostawiamy na godzinę.
- W tym czasie robimy ciasto, z którego przygotujemy charakterystyczny krzyż na bułeczkach.
- W rondlu podgrzewamy masło z cukrem. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy mleko, dokładnie mieszamy i wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy ciasto,z którego powstanie gęsta zasmażka. Zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy rozbełtane jajko. Całość mieszamy przez 2 minuty trzepaczką, aż powstanie lśniące ciasto.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Przygotowane ciasto przekładamy do szprycy i na każdej bułeczce wyciskamy dwa paseczki tworzące krzyżyk. Wkładamy je do pieca i pieczemy przez ok. 15 minut.
- W tym czasie w rondelku podgrzewamy 8 łyżek cukru i pół szklanki wody. Po kilku minutach powstanie klarowny syrop cukrowy.
- Bułeczki wyciągamy z piekarnika i smarujemy przy pomocy pędzelka syropem cukrowym. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe!