Wielkanocne babeczki bananowe

Wielkanocne babeczki bananowe

Chciałam upiec babeczki w wielkanocnym klimacie, koniecznie zwieńczone lekkim kremem, nałożonym na kształt gniazdka. Prawdziwie wiosenna stylizacja!

Zdjęcie - Wielkanocne babeczki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne babeczki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Postawiłam więc na połączenie bananów i ananasa. Jest pełne smaku, a przy tym babeczki są wilgotne i długo utrzymują świeżość.

Zdjęcie - Wielkanocne babeczki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne babeczki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kremowe „gniazdka” uzupełniłam czekoladowymi jajeczkami. Możecie obsypać je dodatkowo uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi, będą ślicznie wyglądać, a dodatkowo urozmaicą smak babeczek.

Zdjęcie - Wielkanocne babeczki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne babeczki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 12 szt.

Zdjęcie - Wielkanocne babeczki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wielkanocne babeczki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wielkanocne babeczki bananowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Ananas dokładnie odsącz z zalewy, drobno posiekaj.

Banany obierz ze skórki, rozdrobnij widelcem na gładką "pastę".

W misce połącz banany, olej, jajko, cukier, cynamon, ananas. Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wiórki kokosowe.

Gotowe ciasto nakładaj do foremek do pieczenia muffinek, wyłożonych papierowymi "papilotkami". Picz ok. 20 minut w temp. 200 oC. Ostudź.

Miękkie masło zmiksuj z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodaj serek i miksuj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Krem nakładaj rękawem cukierniczym/szprycą na babeczki. Czekoladowe jajeczka nałóż przed samym podaniem.

Kategorie przepisów