Wielkanocne babeczki bananowe
Chciałam upiec babeczki w wielkanocnym klimacie, koniecznie zwieńczone lekkim kremem, nałożonym na kształt gniazdka. Prawdziwie wiosenna stylizacja!
Postawiłam więc na połączenie bananów i ananasa. Jest pełne smaku, a przy tym babeczki są wilgotne i długo utrzymują świeżość.
Kremowe „gniazdka” uzupełniłam czekoladowymi jajeczkami. Możecie obsypać je dodatkowo uprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi, będą ślicznie wyglądać, a dodatkowo urozmaicą smak babeczek.
Proporcje na ok. 12 szt.
Składniki- banan - 2 szt, miękki i dojrzały
- ananas - 150 g, z puszki, odsączony z zalewy
- olej - 1/2 szkl
- wiórki kokosowe - 3 łyżki
- jajko - 1 szt
- mąka pszenna - 170 g
- sól - 1/4 łyżeczki
- cukier - 150 g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- cynamon - 1/8 łyżeczki
- krem
- masło - 70 g, miękkie
- serek kremowy naturalny - 200 g (serek typu Philadelphia)
- cukier puder - do smaku, ok. 2-3 łyżki
- naturala esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- czekoladowe jajeczka - do ozdoby
Ananas dokładnie odsącz z zalewy, drobno posiekaj.
Banany obierz ze skórki, rozdrobnij widelcem na gładką "pastę".
W misce połącz banany, olej, jajko, cukier, cynamon, ananas. Dodaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wiórki kokosowe.
Gotowe ciasto nakładaj do foremek do pieczenia muffinek, wyłożonych papierowymi "papilotkami". Picz ok. 20 minut w temp. 200 oC. Ostudź.
Miękkie masło zmiksuj z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodaj serek i miksuj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Krem nakładaj rękawem cukierniczym/szprycą na babeczki. Czekoladowe jajeczka nałóż przed samym podaniem.