Wielkanocna chałka
Domyślam się, że w tym roku Wasze święta będą trochę inne niż zwykle a menu wielkanocne być może skromniejsze. Ja uważam, że Wielkanoc bez chałki to straszna chała, dlatego u mnie na stole na pewno znajdzie się miejsce dla drożdżowego warkocza z kruszonką ?
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- jajko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 5 g
- cukru - 100 g
- letniego mleka - 250 ml
- zimnego masła - 80 g
- cukru (kruszonki) - 25 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, jajko. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 3 minuty, następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i miksujemy jeszcze 2 minuty, aż ciasto będzie elastyczne.
2. Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 3 części. Z każdej robimy wałeczek o zaostrzonych końcówkach. Zaplatamy warkocz, końce chałki zawijamy pod spód.
4. Tak uformowaną chałkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut. W tym czasie łączymy mąkę, cukier i masło, ucieramy na kruszonkę.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chałkę smarujemy białkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy metodą góra-dół przez 30 minut, aż będzie rumiana.
Upieczoną chałkę podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.