Wiejska bagietka
Zauważyłam, że sporą popularnością czytelników cieszą się wszelkiego rodzaju „wiejskie” i „rustykalne” wypieki. Takie z dodatkiem ziemniaków, twarogu, cebuli lub kefiru. Wyróżniają się one także rumianą i chrupiącą skórką, często także nieregularnym kształtem.
Sama przepadam za tego typu pieczywem, dlatego z przyjemnością przygotowałam kolejny przepis. Tym razem będzie to wiejska bagietka.
Do ciasta dodałam półtłusty twaróg, podsmażoną, złotą cebulkę i posiekany koperek. Wyszło niezwykle smakowicie ?
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min
Składniki :
- sól - 1,5 łyżeczki
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- letniej wody - 250 ml
- mąki pszennej typ 650 - 400 g
- półtłustego twarogu - 100 g
- średnia cebula + łyżeczka masła + szczypta soli + szczypta pieprzu - 1 szt.
- posiekanego koperku - 3 łyżki
Potrzebne narzędzia:
- waga kuchenna
- ściereczki
- misa
Przepis:
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni, aż będzie rumiana. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Twaróg delikatnie rozgniatamy widelcem, koperek drobno siekamy.
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, rozgnieciony twaróg, podsmażoną cebulę i posiekany koperek. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem, aż będzie elastyczne (ok. 5 minut).
3. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misie (można ją dodatkowo oprószyć mąką lub skropić oliwą), przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na godzinę.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy podłużną bagietkę.
5. Uformowaną bagietkę kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Ze ściereczek robimy wałeczki i kładziemy ja po bokach bagietki, aby zachowała swój kształt. Całość przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
6. Bagietkę pieczemy w rozgrzanym piekarniku, metodą góra-dół w temperaturze 220 stopni. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut.
Upieczoną bagietkę studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z grubo mielonym pieprzem.