Wesołych! Czekoladowe renifery

Wesołych! Czekoladowe renifery
Zdjęcie - Wesołych! Czekoladowe renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Roztopiona w kąpieli wodnej czekolada, przelana do małych foremek - czyli najprostszy przepis na czekoladki. Można go dowolnie modyfikować, co jest doskonałym pretekstem aby próbować kolejnych smaków i kombinacji :)

Składniki:
  • 2 ulubione czekolady (bez dodatków)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • dowolne bakalie (u mnie migdały z kandyzowaną skórką pomarańczową, ale równie dobrze mogą być orzechy laskowe czy włoskie, rodzynki, morele albo inne suszone owoce)

W kąpieli wodnej topimy jedną tabliczkę czekolady. Po jej roztopieniu dodajemy jedną łyżeczkę przyprawy do piernika i dokładnie mieszamy. Płynną czekoladą smarujemy foremki (także po bokach). Foremkę upuszczamy z niewielkiej wysokości na stół aby czekolada się równo rozprowadziła po dnie foremki i wyrównała na górze. Wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie roztapiamy drugą tabliczkę czekolady. Ponownie dodajemy łyżeczkę przyprawy do piernika i mieszamy. W foremkach z zastygłą czekoladą układamy ulubione bakalie. Zalewamy je przygotowaną czekoladą. Kilka razy lekko rzucamy foremką na stół aby czekolada dokładnie wypełniła wnętrze foremki. Foremkę ponownie wkładamy do lodówki na pół godziny/godzinę. Gotowe czekoladki polecam poprzekładać do papilotek. Można je pojedynczo zapakować w folię lub włożyć kilka do pudełeczka na prezent. Będą również słodką dekoracją świątecznego stołu.

Zdjęcie - Wesołych! Czekoladowe renifery - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




WESOŁYCH ŚWIĄT WAM ŻYCZĘ! i proszę postępować zgodnie z poniższymi zaleceniami :)





renifery można znaleźć również w świątecznym zestawieniu portalu prozdrowie.pl

Kategorie przepisów