Wegetariańskie kotlety z kalafiora

Wegetariańskie kotlety z kalafiora

Zdjęcie - Wegetariańskie kotlety z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zupełnie nie przeszkadza mi nazywanie “kiełbaską” produktu z fasoli czy jedzenie “hamburgerów” z soczewicy. Co więcej, ja naprawdę lubię takie zabawy formą i puszczenie oczka przy obiadowym stole, że dziś na obiad “mielone’, ale z … kalafiora.

Kalafior jest super warzywem, łatwo dostępnym, prostym w przygotowaniu, a do tego bardo bogatym w smak. Pieczony lub podsmażony z dodatkiem sosu sojowego staje się wspaniałym źródłem słynnego “umami”, głębokiego aromatu bliskiego mięsnym nutom. W postaci “kotletów” jest wyjątkowo delikatny i lekki w konsystencji.

Zdjęcie - Wegetariańskie kotlety z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis - Wydrukuj przepisKilka wskazówek jak przygotować kotlety z kalafiora:

  • Kotlety przygotowuję z gotowanego kalafiora. Polecam ugotować kalafior na parze (zwykle wlewam na dno garnka jakieś 2 cm wody, wkładam różyczki kalafiora i nakładam pokrywkę. Po kilku minutach gotowania kalafior jest gotowy. Na koniec można dodatkowo zdjąć pokrywkę i na małym ogniu odparować ewentualny nadmiar wody).
  • Ugotowany kalafior miksuję blenderem na dość gładką masę. Nie powinna być jednak jedwabista, lepiej zostawić małe grudki.
  • Do smaku dodaję por i czosnek. Smażę je moment na oleju, a następnie dodaję odrobinę wody, aby się udusiły i były zupełnie miękkie, a nie brązowe.
  • Polecam dodać do smaku sos sojowy, fenomenalnie podnosi smak dania!
  • Opcjonalnie dodajcie do masy kalafiorowej wiosenne dodatki takie jak szczypior i koperek.
  • Masę na kotlety z kalafiora zagęszczam bułka tartą lub drobno mielonymi płatkami owsianymi.
  • Kalafior przed miksowaniem powinien być zupełnie ostudzony. Kotlety najwygodniej formuje się z zimnej masy (można nawet schłodzić ją w lodówce).

Z podanych proporcji (jedna główka kalafiora) smażę ok. 10 kotletów.

Kotlety podałam z surówką z młodej kapusty, młodymi ziemniakami i (oczywiście!) dużą ilością koperku- to mój ulubiony wiosenny smak! Do tego obowiązkowo szklanka kompotu :)

Zdjęcie - Wegetariańskie kotlety z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • kalafior - 1 średna główka
  • por - ok. 5 cm kawałek białej części
  • czosnek - 1 ząbek
  • sos sojowy - ok. 1 łyżka
  • bułka tarta - ok. 1/2 szklanki (4 łyżki do masy + do obtoczenia kotletów)
  • jajko - 2 szt
  • gałka muszkatołowa - 1/8 łyżeczki
  • koperek - 3 łyżki, posiekany
  • sól, pieprz - do smaku
  • olej - 1 łyżka + do smażenia

Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis

  1. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj (patrz uwagi w tekście obok). Ostudź.
  2. Por drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, włóż por i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, smaż minutę.
  4. Na patelnię wlej 2-3 łyżki wody i duś por na małym ogniu, aż będzie zupełnie miękki. Dopraw sosem sojowym.
  5. Do kalafiora dodaj por, koperek, jajka i ok. 4 łyżki bułki tartej.
  6. Całość zblenduj na dość gładką (ale nie idealnie jedwabistą) masę.
  7. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstaw na kwadrans.
  8. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej, a następnie smaż na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.

Kategorie przepisów