Wegańskie mini tarty z solonym karmelem
Znane połączenie solonego karmelu z gorzką czekoladą jest znakomite i po prostu niezastąpione. Smaki te idealnie się łączą i uzupełniają. Są to główne składniki moich wegańskich mini tart, które udekorowałam orzeźwiającymi czerwonymi porzeczkami.
Wegańskie mini tarty z solonym karmelem
/6 mini tart/
kokosowy spód:
2/3 szklanki płatków owsianych
2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki oleju kokosowego
solony karmel:
1 i 1/2 szklanki daktyli namoczonych w gorącej wodzie
4 łyżki mleka sojowego
1/2 łyżeczki soli morskiej
wierzch:
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju kokosowego
czerwone porzeczki
Płatki owsiane, mąkę kokosową i olej kokosowy zblendować. Powstałą masą wylepić formy na mini tarty. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
Daktyle odcedzić i zblendować je z dodatkiem mleka sojowego na bardzo gładką masę. Dodać sól morską i wymieszać. Przełożyć do wcześniej przygotowanych form i ponownie wstawić do lodówki.
W międzyczasie rozpuścić czekoladę i olej kokosowy w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia.
Kiedy masa ta będzie zimna, przelać ją do mini tart. Wstawić je ponownie do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem udekorować czerwonymi porzeczkami.