Wegańskie ciasto dyniowe
Ekspresowe ciasto z dodatkiem dyni. Jest idealne na coraz chłodniejsze popołudnia. Smakuje wyśmienicie jako samodzielny deser, ale ja lubię je smarować masłem orzechowym lub jakimś kremem czekoladowym. Do tego czarna herbata z cytryną - i podwieczorek mamy gotowy!
Wegańskie ciasto dyniowe
/keksówka o długości 25 cm/
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki kokosowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru kokosowego
1 szklanka puree z dyni
2 łyżki octu winnego
1/3 szklanki mleka roślinnego
1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
W jednej misce wymieszać mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę kokosową, sodę, proszek i cukier kokosowy. W oddzielnym naczyniu dokładnie połączyć puree, ocet, mleko i olej kokosowy (ja zrobiłam to za pomocą blendera). Suche składniki dodać do mokrych i ponownie bardzo dokładnie wszystko razem wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec ciasto przez około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie wyjąć je i ostudzić. Najlepiej jest kroić, kiedy już całkowicie wystygnie.