Wegański makaron z serem (macaroni & chesse)

Wegański makaron z serem (macaroni & chesse)

Potrawa którą kochają chyba wszyscy amerykanie ;) ja jadłam ją pierwszy raz i też mi zasmakowała, wegańska wersja.
Bardzo prosta do zrobienia, wystarczy ugotować makaron i zrobić sos serowy.

Składniki (na 4 porcje):

 

- makaron drobne kolanka (ok 300 g),Zdjęcie - Wegański makaron z serem (macaroni & chesse) - Zakręcony wege obiad... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- 2 bardzo duże ziemniaki (lub więcej małych),
- kawałek dyni, taki żeby było jej po obraniu mniej więcej tyle ile ziemniaków,
- 1 - 2 łyżeczki płatków drożdżowych,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- 1 - 2 sosu sojowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz do smaku, ew. czosnek suszony,
- 1/2 szklanki wody z gotowania ziemniaków

Wykonanie:

Ugotować razem obrane i pokrojone w niedużą kostkę warzywa, (szybciej się ugotują), ostudzić je. W tym czasie ugotować makaron, miękki (nie rozgotowany) przecedzić zimną wodą i odstawić. Do kielicha blendera wrzucić ziemniaki, dynię, płatki owsiane, drożdżowe, wodę i wszystkie dodatki, zblendować wszystko na gładko, spróbować, ew. doprawić do smaku. Ja miksowałam tak długo, że sos zrobił się ciepły. Makaron mieszamy z sosem, powinno być wystarczająco ciepłe, ale jeśli chcecie to możecie jeszcze podgrzać całość. Najlepiej zjeść od razu całość, bo sos gęstnieje i po podgrzaniu nie jest już tak płynny.

Zdjęcie - Wegański makaron z serem (macaroni & chesse) - Zakręcony wege obiad... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wegański makaron z serem (macaroni & chesse) - Zakręcony wege obiad... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!!!

Kategorie przepisów