Wegański makaron z serem (macaroni & chesse)
Potrawa którą kochają chyba wszyscy amerykanie ;) ja jadłam ją pierwszy raz i też mi zasmakowała, wegańska wersja.
Bardzo prosta do zrobienia, wystarczy ugotować makaron i zrobić sos serowy.
Składniki (na 4 porcje):
- makaron drobne kolanka (ok 300 g),
- 2 bardzo duże ziemniaki (lub więcej małych),
- kawałek dyni, taki żeby było jej po obraniu mniej więcej tyle ile ziemniaków,
- 1 - 2 łyżeczki płatków drożdżowych,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- 1 - 2 sosu sojowego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz do smaku, ew. czosnek suszony,
- 1/2 szklanki wody z gotowania ziemniaków
Wykonanie:
Ugotować razem obrane i pokrojone w niedużą kostkę warzywa, (szybciej się ugotują), ostudzić je. W tym czasie ugotować makaron, miękki (nie rozgotowany) przecedzić zimną wodą i odstawić. Do kielicha blendera wrzucić ziemniaki, dynię, płatki owsiane, drożdżowe, wodę i wszystkie dodatki, zblendować wszystko na gładko, spróbować, ew. doprawić do smaku. Ja miksowałam tak długo, że sos zrobił się ciepły. Makaron mieszamy z sosem, powinno być wystarczająco ciepłe, ale jeśli chcecie to możecie jeszcze podgrzać całość. Najlepiej zjeść od razu całość, bo sos gęstnieje i po podgrzaniu nie jest już tak płynny.
Smacznego!!!