Weekendowa Piekarnia #70 - Chałka

Weekendowa Piekarnia #70 - Chałka
Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #70 - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gospodynią WP #70 jest Olciaky.
Jej propozycja to chałka.
Udało mi się zapleść chałkę z 6 pasków :)
Moja chałka jest bez kruszonki, za to posypana sezamem, dodałam więcej cukru - chałk jest pyszna :)

Chałka
Przepis na nią pochodzi od Nutinki z forum cincin, dokonałam w nim jednak małych zmian
2,5 dag drożdży
1 szklanka wody
1 jajko
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli
1/4 szklanki cukru - ja dałam 1/2 szklanki
4,5 szklanki mąki pszennej
białko lub jajko do posmarowania (niekonieczne, ale wskazane)
kruszonka ( zrobiona z mąki, masła i cukru pudru- np. 100 g mąki, 50 g masła i 50 g cukru) - zamiast kruszonki użyłam sezamu
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na 10 minut. Dodać jajko, sól, oliwę i cukier, zmiksować.
Wsypać półtorej szklanki mąki, wymieszać, dodać następne półtorej szklanki mąki, wymieszać i resztę mąki też dodać i tym razem już wyrobić dokładnie. Odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia.
Wyrobić ponownie, podzielić na 2 kawałki które z osobna dzielić na 4 lub 6 części.
Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odczekać jakieś pół godziny, aż wyrosną. Można posmarować białkiem albo nawet całym, roztrzepanym, jajkiem, posypać kruszonką.Piec około 35 minut w temperaturze 190°C.
Smacznego!:)
Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #70 - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Weekendowa Piekarnia #70 - Chałka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów