Weekendowa Piekarnia #47: Paluchy chlebowe
Gospodynią kolejnej piekarni jest Efi.
Zaproponowała 2 przepisy.
Pierwszy z nich (a u mnie drugi) to przepis na paluchy chlebowe)
Piekłam je wszystkie na jednej blasze, dlatego połączyły się ze sobą w jeden duży płaski chlebek.
Poszczególne paluchy łatwo dały się oderwać od całości i wyszło to, co na zdjęciach :)
Paluchy posypałam makiem i pamezanem.
Paluchy chlebowe
Składniki (na 14 sztuk): obok jednostek miar polskich podaję amerykańskie
- 9 gram (3 teaspoons) suchych drożdży
- 472 ml (2 cups) ciepłej wody
- 4 gramy (1 teaspoon) cukru
- 55 gram (1/4 cup) oliwy z oliwek
- 15 gram ( 3 teaspoons) soli
- 85 gram (3/4 cup) mąki pszennej pełnoziarnistej
- 500 - 550 gram (4 1/2 - 5 cups) mąki pszennej chlebowej
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 15 gram ( 1 tablespoon) wody
- mak, sezam, papryka, parmezan itp. do poposypania
Przygotowanie:
1. W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać cukier i pozostawić na 5 minut. Dolać olej, wsypać sól, całą mąkę pełnoziarnistą i tyle mąki pszennej chlebowej, aby uformować miękkie ciasto.
2. Ciasto wyrabiać na posypanej mąką stolnicy około 6-8 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto umieścić w naoliwionej misce obracając je tak, aby cała kula była lekko naoliwiona. Przykryć i pozostawić na 1 godzinę, tak, aby dwukrotnie zwiększyło objętość.
3. Wyrośnięte ciasto odgazować i pozostawic na 10 minut. Podzielić na 14 porcji, każdą uformować w rulonik o długości 25 cm i średnicy ok. 2,5 cm. Ruloniki ułożyć na blasze wyłozonej papierem do pieczenia (albo natłuszczonej ), przykryć i odstawić na ok. 20 minut (aż podwoją swoją objętość).
4. Jajko zmiksować z wodą (15 gram) i posmarować nim ruloniki. Po wierzchu posypać ulubioną przyprawą lub parmezanem. Piec w temperaturze 190 stopni C (375 stopni F) przez 15-20 minut. Podawać gorące :)