Weekendowa piekarnia #35 - Bułka Czekoladowa
![Weekendowa piekarnia #35 - Bułka Czekoladowa](/obrazek/duze/weekendowa-piekarnia-35-bulka-czekoladowa-39065.jpeg)
![Zdjęcie: Weekendowa piekarnia #35 - Bułka Czekoladowa Zdjęcie - Weekendowa piekarnia #35 - Bułka Czekoladowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/39065.jpeg)
Ten przepis zobaczyłam jak już się weekend kończył...
Dopiero teraz miałam czas, żeby zrobić bułkę czekoladową zaproponowaną przez Oczko...
A właściwie bułeczki...
![Zdjęcie: Weekendowa piekarnia #35 - Bułka Czekoladowa Zdjęcie - Weekendowa piekarnia #35 - Bułka Czekoladowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/39066.jpeg)
Bułeczki Czekoladowe
(książka „Pieczone specjały – biblioteka smakosza”, s.68)
Składniki
1 łyżka stołowa masła
450 g mąki pszennej
25g kakao w proszku
1 łyżeczka soli
1 paczuszka suszonych drożdży
25 g brązowego cukru
1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego
300 ml letniej wody
WykonanieDo dużej miski przesiać mąkę i kakao, dosypać sól, drożdże, cukier i wymieszać. Wlać olej i wodę i zagnieść ciasto – wyrabiać je 5 min (można ręcznie lub mikserem z mieszadłem hakowym) Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem miski i zostawić do podwojenia objętości (ok. godziny). Po wyrośnięciu zagniatać przez minutę, uformować bułeczki wkładając do środka po łyżeczce groszku czekoladowego. Zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Piec przez 20 minut w 200 stopniach.
![Zdjęcie: Weekendowa piekarnia #35 - Bułka Czekoladowa Zdjęcie - Weekendowa piekarnia #35 - Bułka Czekoladowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/39067.jpeg)
![Zdjęcie: Weekendowa piekarnia #35 - Bułka Czekoladowa Zdjęcie - Weekendowa piekarnia #35 - Bułka Czekoladowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/39068.jpeg)