Weekendowa Piekarnia #34 - 60/40 Nilsa

Weekendowa Piekarnia #34 - 60/40 Nilsa
Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #34 - 60/40 Nilsa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo spóźniona - ale upiekłam...
Miałam chyba za rzadki zakwas - musiałam upiec chlebek w foremce..
Ale poza tym wszystko w porządku :))

Chlebek pyszny i smakowity...

60/40 Nilsa

270g żytniego razowego zakwasu (100% hydracji)
135g żytniej maki razowej lub T1150 - ja dałam razową)
180g białej mąki pszennej -użyłam takiej z Lidla)
200g wody, (52C minus Wasza temperatura pokojowa) - tu nie rozumiem :(( - dałam w temperaturze pokojowej...
2g świeżych drożdży (opcjonalnie)- ja dałam
9g soli

Wymieszać składniki w misce i zostawić na 45 minut, następnie złożyć ciasto (można jedynie przemieszać) i znów zostawić na 45 minut. Następnie uformować podłużny bochenek i złączeniem w gore wlozyć go do omączonego kosza. Zostawić do wyrośnięcia. Bochenek z drożdżami rośnie znacznie krócej (ok. 1 - 1 1/2 godziny). W każdym razie ciasto ma prawie podwoić swoja objętość (ok 90-95%). Rozgrzać piec wraz z kamieniem do 260C.- ja 250 bo u mnie to maksymalna temperatura

Wyrośnięty chleb przełożyć na łopatę, szybko naciąć i zsunąć na rozgrzany kamień. Piec z parą przez 10 minut następnie obniżyć temperaturę do 220C i piec jeszcze 35 minut. Chleb wystudzić przed pokrojeniem.

Zdjęcie - Weekendowa Piekarnia #34 - 60/40 Nilsa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów