We młynie - domku z piernika

We młynie - domku z piernika
Zdjęcie - We młynie - domku z piernika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 230 g margaryny Palma
  • 1 jajko
  • 2 kopiaste łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 4-5 łyżeczek przyprawy do piernika
na lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny
inne:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania ciastek przed pieczeniem
Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto po prostu zagniatamy razem na gładką i jednolitą masę (margaryna musi być w temperaturze pokojowej). Jeżeli miód mamy zestalony, to można go wcześniej powoli podgrzać w rondelku - będzie wtedy płynny.


Gotowe ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką i formujemy elementy budynków. Każdy element przed pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Każdą partię pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 8 minut. Studzimy na płaskiej powierzchni.


Aby uzyskać odpowiedni lukier do potrzebnej nam ilości cukru dodajemy po dosłownie kilka kropel soku z cytryny do czasu, aż uzyskamy konsystencję gęstej papki. Tak przygotowanym lukrem sklejamy poszczególne części domku i dekorujemy.


Pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia lukru. Zbyt szybkie ruszanie konstrukcji może się skończyć katastrofą budowlaną ;-)



Przepis pochodzi z blogotowanie.blox.pl

Kategorie przepisów