Warzywne placuszki babci Uli

Warzywne placuszki babci Uli
Zdjęcie - Warzywne placuszki babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Warzywne placuszki babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Warzywne placuszki babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Warzywne placuszki babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Warzywne placuszki babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Warzywne placuszki babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Warzywne placuszki babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Warzywne placuszki babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Warzywne placuszki babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Warzywne placuszki babci Uli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 5 łyżek mąki
  • 3 jajka
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 1/3 puszki groszku
  • 10 dkg pikantnego sera żółtego
  • sól, pieprz
  • Olej Kujawski z ostrą papryką, pomidorem i bazylią do smażenia
Przygotowanie

Ser zetrzyj na małych oczkach tarki. Jajka roztrzep z mąką. Dodaj odsączoną kukurydzę i groszek oraz połowę sera. delikatnie wymieszaj i przypraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Na talerzu gorące placki posyp serem.

Do ciasta możesz dodać suszone oregano lub czosnek albo 1 - 2 łyżki Oleju Kujawskiego z ziołami (np. z bazylią, pomidorami i ostrą papryką).

Z podanych ilości składników wychodzi ok. 15 niedużych placuszków, ale lepiej od razu przygotuj ciasto z podwójnej ilości, albo nawet potrójnej.


Historia Przepisu z Szuflady Pani Moniki:

"Jest to jeden z wielu przepisów, który znalazłam w bardzo starym zeszycie z przepisami babci Uli. Zawarte są tam przepisy z wielu lat. Świetny, wegetariański przepis, który powinien smakować każdemu."

Kategorie przepisów