Warzywna zapiekanka

Warzywna zapiekanka

Piękna pogoda. W takie dni kuchnia mnie nie kusi. Wpadam do niej tylko na chwilę, by przygotować coś na łapu capu, najlepiej kolorowego i aromatycznego.

Zdjęcie - Warzywna zapiekanka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Warzywna zapiekanka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Warzywna zapiekanka

2 puszki pomidorów, póki nie ma jeszcze dobrych, świeżych

2 żółte papryki

1/2 kg ziemniaków

1 bakłażan

pęczek bazylii

sporo świeżego tymianku

250 g mozzarelli

sól

pieprz

oliwa

bułka tarta

Papryki kroję w paseczki, a resztę warzyw w cienkie plasterki. Zioła siekam.

Żaroodporne naczynie smaruję oliwą. Układam w nim po kolei warstwami warzywa, zioła, solę, pieprzę, rozkładam pokrojony w cienkie plastry ser. Powtarzam "operację". Ostatnia warstwa składa się ze startego sera. Posypuję go jeszcze bułką tartą wymieszaną z solą i pieprzem i resztą ziół. Skrapiam oliwą. Zapiekam w 180 stopniach przez ok. 80 minut.

Zdjęcie - Warzywna zapiekanka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Warzywna zapiekanka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów