Warzywna zapiekanka
Piękna pogoda. W takie dni kuchnia mnie nie kusi. Wpadam do niej tylko na chwilę, by przygotować coś na łapu capu, najlepiej kolorowego i aromatycznego.
Warzywna zapiekanka
2 puszki pomidorów, póki nie ma jeszcze dobrych, świeżych
2 żółte papryki
1/2 kg ziemniaków
1 bakłażan
pęczek bazylii
sporo świeżego tymianku
250 g mozzarelli
sól
pieprz
oliwa
bułka tarta
Papryki kroję w paseczki, a resztę warzyw w cienkie plasterki. Zioła siekam.
Żaroodporne naczynie smaruję oliwą. Układam w nim po kolei warstwami warzywa, zioła, solę, pieprzę, rozkładam pokrojony w cienkie plastry ser. Powtarzam "operację". Ostatnia warstwa składa się ze startego sera. Posypuję go jeszcze bułką tartą wymieszaną z solą i pieprzem i resztą ziół. Skrapiam oliwą. Zapiekam w 180 stopniach przez ok. 80 minut.