Warzywa w tempurze
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 kalafior
- 1 szklanka zimnej wody
- 1 jajko
- 150 g mąki pszennej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- ½ łyżeczki soli
- 1 litr oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj warzywa, ale nie obieraj cukinii – pokrój ją w grubsze słupki. Kalafior podziel na małe różyczki.
Krok 2
W misce połącz wodę, jajko, mąkę, skrobię i sól i wymieszaj dokładnie. Powinno powstać ciasto o konsystencji ciasta na naleśniki.
Krok 3
W rondelku z grubym dnem rozgrzej olej Oliwier z oliwą z oliwek.
Warzywa zanurzaj w cieście, a następnie wkładaj ostrożnie do gorącego oleju i smaż przez kilka minut, aż ładnie się zrumienią. Przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Warzywa w tempurze podawaj z dodatkiem ulubionego dipu (na przykład jogurtu naturalnego połączonego z majonezem i szczyptą mielonej słodkiej papryki oraz chili).
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Okazja: kolacja