Warzywa w tempurze

Warzywa w tempurze
Zdjęcie - Warzywa w tempurze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 kalafior
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 litr oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
Zdjęcie - Warzywa w tempurze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj warzywa, ale nie obieraj cukinii – pokrój ją w grubsze słupki. Kalafior podziel na małe różyczki.

Zdjęcie - Warzywa w tempurze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

W misce połącz wodę, jajko, mąkę, skrobię i sól i wymieszaj dokładnie. Powinno powstać ciasto o konsystencji ciasta na naleśniki. 

Zdjęcie - Warzywa w tempurze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

W rondelku z grubym dnem rozgrzej olej Oliwier z oliwą z oliwek.

Warzywa zanurzaj w cieście, a następnie wkładaj ostrożnie do gorącego oleju i smaż przez kilka minut, aż ładnie się zrumienią. Przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Warzywa w tempurze podawaj z dodatkiem ulubionego dipu (na przykład jogurtu naturalnego połączonego z majonezem i szczyptą mielonej słodkiej papryki oraz chili).

Zdjęcie - Warzywa w tempurze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: łatwe

Okazja: kolacja

Zdjęcie - Warzywa w tempurze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów