Warkocze z powidłami

Warkocze z powidłami

Zdjęcie - Warkocze z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jesienne dni dają mi nieco popalić. Przez jesienne przesilenie jestem ciągle śpiąca i mam wrażenie, że funkcjonuję jak zombie. I choć na początku na samą myśl o konieczności gotowania i pieczenia robi mi się słabo, to gdy zawijam bułeczki w warkoczyki od razu nieco poprawia mi się humor. A już najlepiej robi się, gdy moje mieszkanie zaczyna wypełniać piękny zapach świeżego pieczywa z dodatkiem powideł śliwkowych. Bajka!

Zdjęcie - Warkocze z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio namiętnie smażyłam powidła węgierkowe. Wyszły naprawdę pysznie, ale wciąż mam wrażenie, że jest ich zdecydowanie za mało, żeby przeżyć zimę. Tu słoiczek dla rodziców, tam dla cioci i zostaje niewiele. Dlatego stopniowo dosmażam coraz większe porcję i raczę się nimi przy każdej możliwej okazji.

Zdjęcie - Warkocze z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naturalnie postanowiłam więc dodać je do chleba. W towarzystwie bułeczek, słodkich lecz nie bardzo, żeby wydobyć ich smak. Dodałabym jeszcze coś słodkiego na wierzch i mam kanapkę idealną… splecioną w warkocza.

Warkocze z powidłami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min.

Porcje: 5

Składniki
  • 550 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 g cukru
  • 350 ml ciepłej wody
  • powidła śliwkowe

Instrukcja
  1. Połącz wszystkie składniki oprócz powideł.
  2. Zagnieć ciasto aż stworzy jednolitą masę, a następnie zagniataj jeszcze kilka minut.
  3. Ciasto powinno być elastyczne.
  4. Odstaw ciasto w misce w ciepłym miejscu pod przykryciem szmatki na ok. 1,5 godziny.
  5. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj rulon.
  6. Pokrój rulon na 5 równych części.
  7. Każdą część lekko przygnieć i pokrój na 3 części, nie krojąc do końca z jednej strony (tak aby paski ciasta spotykały się w jednym miejscu). Jak na zdjęciu.
  8. Posmaruj boki pokrojonych części powidłami (jak na zdjęciu) i spleć warkocz w ten sam sposób jak splata się włosy w warkocz. Sklej na końcu.
  9. Uformowane warkoczyki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 30 minut.
  10. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  11. Umieść bułeczki w piekarniku i piecz ok. 15 minut aż zbrązowieją.

3.1.09

Kategorie przepisów