Wanilowy krem brulee
Francuski kremowy deser o smaku wanilii z przypalonym cukrem jedwabisty w środku z pękająca skorupką na wierzchu
500 ml śmietany 36%
5 żółtek
1/2 szklanki mleka 1,5%
1 laska wanilii
1 łyżka cukieru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki brązowego cukru + 6 łyżeczek do posypania
Zagotuj śmietanę z mlekiem i 3 łyżkami cukru oraz cukrem waniliowym. Następnie przekrój laskę wanilii wzdłuż i wydrąż ziarenka i przełóż do śmietany razem z pozostałą laską zagotuj. Następnie zdejmij z ognia i lekko przestudź. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszek i powoli dolewaj masę śmietanową (bez laski) i miksuj wsyp kakao i wymieszaj na jednolitą masę. Przelej do sześciu kokilek i wstaw do nagrzanego piekarnika 180 C i wlej na blaszkę gorącą wodę do ok połowy wysokości kokilek piec ok 50 minut termoobieg. Po upieczeniu schłodzić minimum 5-6 godzin, przed podaniem każdy krem posypać łyżeczką cukru i przypalać ręcznym palnikiem gazowym do roztopienia się cukru.