Waniliowy budyń z tapioki
Będąc w dobrze zaopatrzonym sklepie uległam impulsowi i kupiłam tapiokę. Swoje musiała odleżeć ale w końcu korzystając z wolnych dni ugotowałam budyń. Tapioka jest bezproblemowa podczas gotowania. Jest też bez smaku dlatego dodałam laskę wanilii, która zamieniła ją w całkiem dobry deser.
Składniki:
- 1/2 szklanki tapioki
- 3 szklanki mleka krowiego
- 1 laska wanilii
- 2 łyżki cukru
Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny ( w tym czasie lekko napęcznieje). Dodać cukier, przekrojoną laskę wanilii i zagotować. Gotować kilka minut na małym ogniu, aż kulki tapioki staną się przejrzyste (ja gotowałam ok. 7 min.). Przelać do pucharków, w tym czasie może być jeszcze rzadka ale bardzo szybko gęstnieje. Można podawać deser przestygnięty, jednak nam bardziej smakował na ciepło.
Smacznego:)