Waniliowe ptasie mleczko - jak oryginalne
Wiele razy robiłam już ptasie mleczko i to w dodatku z różnych przepisów. I nigdy nie było tego:”WOW”. Ale nie tym razem. Tym razem efekt jest bardziej niż zadowalający. Jest niemalże idealny. Zdecydowałam się tylko na inny rodzaj polewy, wzmocniony żelatyną. Wówczas ona tak dobrze przylega do ptasiego mleczka.
Moje wcześniejsze przepisy na ptasie mleczko w wersjach FIT i na bazie agaru znajdziesz tutaj. Ptasie mleczko waniliowo-kakaowe FIT oraz Ptasie mleczko bardzo FIT i HIT
Również cieszą się dużą popularnością, ale są inne od tego dzisiejszego przepisu.
Do tego przepisu masz do zużycia 6 białek i jeśli zastanawiasz się co zrobić z żółtkami to możesz je wykorzystać do tego przepisu:
Ciasto biszkoptowe na żółtkach
Proste ciasto, idealnie wilgotne i można je nawet przełożyć dżemem.
Porcji: duża prostokątna lub kwadratowa blaszka. Wyłożona papierem do pieczenia. Można też użyć foremek silikonowych, wtedy nie ma konieczności wykładania ich pergaminem.
Składniki:
Warstwa ptasiego mleczka biała:
5-6 białek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 łyżki ekstraktu z wanillii, najlepiej takiego z ziarenkami
3 łyżki żelatyny
1/2 szklanki wrzątku
Wykonanie:
- Zaczynamy od żelatyny, aby zdążyła się przestudzić. Zalewamy żelatynę wrzątkiem i bardzo dokładnie mieszamy, do całkowitego rozpuszczenia się grudek. Odstawiamy do ostygnięcia.
- W misie od miksera umieszczamy białka i zaczynamy ubijać od wolnych do szybkich obrotów. Dodajemy szczyptę soli. Gdy piana jest już sztywna, zaczynamy dodawać cukier, łyżka po łyżce, ciągle ubijając na wysokich obrotach. Ubijamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Aby sprawdzić czy cukier się rozpuścił, weź trochę bezy w palce i potrzyj, jeśli wyczuwasz grudki cukru, to znak, że jeszcze trochę trzeba ubijać.
- Zmniejszamy obroty i dodajemy wanillię oraz przestudzoną żelatynę. Łączymy wszystkie składniki i wylewamy masę na przygotowaną wcześniej blaszkę. Schładzamy.
Polewa czekoladowa:
3 łyżki masła/ oleju kokosowego- polecam
6 łyżek kakao
3 łyżki cukru
1/3 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka żelatyny
50 ml wrzątku
Wykonanie:
- Polecam najpierw zrobić białą warstwę, bo gdy się dobrze schłodzi, wówczas łatwo się ją kroi i szybciej zastyga polewa.
- W rondelku umieszczamy masło/ olej, śmietankę, kakao oraz cukier. Mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu.
- W miseczce rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
- Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i dobrze mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Studzimy polewę i oblewamy nią schłodzone ptasie mleczko.
- Można polać całość, ładnie wyrównać i potem pokroić w kostkę, albo można polewać każdą kostkę z osobna (dość pracochłonne).