Waniliowe ciasteczka z czekoladą
W piątkowym wpisie testowałam kuchenkę Jet Chef firmy Whirlpool piekąc w niej waniliowe ciasteczka z czekoladą.
Choć ja do ich przyrządzenia użyłam tak wyrafinowanego sprzętu, ciasteczka świetnie udadzą się także pieczone w tradycyjnym piekarniku.
Są kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Czyli najlepsze! :)
Waniliowe ciasteczka z czekoladą Składniki
- masło - 3/4 szklanki
- cukier brązowy - 1/2 szklanki
- cukier - 1/2 szklanki
- jajka - 2 szt
- mąka pszenna - 2 szklanki
- skrobia kukurydziana - 2 łyżki
- soda - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- groszki czekoladowe (małe) - 150 g
- esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbijaj kolejno jajka, ciągle miksując. Wlej esencję waniliową.
Dodaj mąkę wymieszaną z sodą i solą. Wymieszaj.
Dorzuć groszki czekoladowe.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj ciasto łyżką do lodów, zostawiając ok. 5 cm odstępy pomiędzy poszczególnym ciastkami. Piecz ok. 15 minut w temp. 180 oC.
Po upieczeniu ciastka delikatnie przenieś łopatką na kratkę, aby ostygły. Uwaga, gorące są miękkie.