Waniliowe babeczki z kremem
Od rana coś za mną chodziło. I to coś musiało być słodkie.
Wzięłam więc masło, cukier, mąkę, mikser i po pół godzinie na stole stał rząd lekko rumianych waniliowych babeczek, aż proszących się o czapeczkę lekkiego kremu.
Przygotowałam więc puszystą masę na bazie kremowego serka. I przeszłam do najprzyjemniejszej części- zaczęłam jeść…
ps. Wierzch polałam odrobiną solonego karmelu, a co!
Waniliowe babeczki z kremem Składniki- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- cukier - 3/4 szklanki
- jajko - 2 szt
- masło - 100 g, miękkie
- ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
- mleko - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 i 3/4 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- krem
- serek kremowy - 1 opakowanie (np. Philadelphia lyb Piątnica)
- masło - 100 g
- cukier puder - ok. 2 łyżek
- ekstrakt waniliowy - 1/4 łyżeczki
Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę, ciągle ubijając wbij po 1 jajku. Dolej mleko, esencję waniliową, a następnie dodaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i sól). Gotowym ciastem napełniaj foremki wyłożone papilotkami do 2/3 wysokości (uzyskasz ok. 12 babeczek).
Piecz je ok. 25 minut w temp. 175 oC. Ostudź.
Masło zmiksuj z cukrem i esencją na gładką masę, dodaj serek, ponownie dokładnie zmiksuj. Schłódź w lodówce. Krem nakładaj np. szprycą na zupełnie już ostudzone babeczki.