Walentynkowe serca

Walentynkowe serca

 

14 lutego 2025 Zdjęcie - Walentynkowe serca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Historia Walentynek – i historia ich patrona – jest owiana tajemnicą. Wiadomo natomiast, że luty od dawna obchodzony jest jako miesiąc romantyzmu, a dzień św. Walentego, jaki znamy dzisiaj, zawiera ślady zarówno tradycji chrześcijańskiej, jak i starożytnego Rzymu. Ale kim był święty Walenty i jak to się stało, że związał się z tym starożytnym obrzędem?

Warto sięgnąć do historii tego niezwykłego święta.

Oprócz Stanów Zjednoczonych Walentynki obchodzone są w Kanadzie, Meksyku, Wielkiej Brytanii, Francji i Australii. W Wielkiej Brytanii Walentynki zaczęły być popularnie obchodzone około XVII wieku.

W Polsce od niedawna stały się popularne i bardzo lubiane, chociaż w tym dniu ludzie są dla siebie milsi i radośni.

Zdjęcie - Walentynkowe serca - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWalentynkowe serca

Na dzień świętego Walentego przygotowałam czekoladowe serca w różowym lukrze.

Takie słodkie serca można podarować swojej Walentynce i cieszyć się ich smakiem. Mocno czekoladowy smak z nutą pomarańczową i brandy.

Zdjęcie - Walentynkowe serca - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWalentynkowe serca Zdjęcie - Walentynkowe serca - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWalentynkowe serca

Przepis na walentynkowe serca

Składniki na walentynkowe serca:

Składniki na ciasto:

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao ciemnego
  • 3 jajka
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka espresso
  • 1 łyżka brandy lub rumu ciemnego

Składniki na lukier:

  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 3 krople różowego barwnika

Składniki pozostałe:

  • cukrowe serca
  • ozdoby walentynkowe

 

Jak wykonać walentynkowe serca?

  1. Masło utrzeć z cukrem dodać po jednym jajku i po każdym dodaniu zmiksować.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i po przestudzeniu dodać do masy oraz espresso, startą skórkę z pomarańczy i alkohol.
  3. Zmiksować do połączenia się składników.
  4. Mąkę z proszkiem i kakao wymieszać i przesiać do płynnej masy, krótko zmiksować.
  5. Ciasto rozłożyć do trzech lub czterech foremek w kształcie serca do polowy wysokości.
  6. Piec w 180′ C przez 25 minut.
  7. Ostudzić na kratce metalowej.
  8. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny, dodać krople barwnika różowego i wymieszać.
  9. Wystudzone serca pokryć różowym lukrem i udekorować cukrowymi serduszkami.

Zdjęcie - Walentynkowe serca - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWalentynkowe serca

Walentynkowe serca polecam na romantyczną kolacje na deser przy lampce szampana.

Przypisy: http://www.history.com

Smacznego !

Kategorie przepisów