Walentynkowe serca

14 lutego 2025
Historia Walentynek – i historia ich patrona – jest owiana tajemnicą. Wiadomo natomiast, że luty od dawna obchodzony jest jako miesiąc romantyzmu, a dzień św. Walentego, jaki znamy dzisiaj, zawiera ślady zarówno tradycji chrześcijańskiej, jak i starożytnego Rzymu. Ale kim był święty Walenty i jak to się stało, że związał się z tym starożytnym obrzędem?
Warto sięgnąć do historii tego niezwykłego święta.
Oprócz Stanów Zjednoczonych Walentynki obchodzone są w Kanadzie, Meksyku, Wielkiej Brytanii, Francji i Australii. W Wielkiej Brytanii Walentynki zaczęły być popularnie obchodzone około XVII wieku.
W Polsce od niedawna stały się popularne i bardzo lubiane, chociaż w tym dniu ludzie są dla siebie milsi i radośni.
Walentynkowe serca
Na dzień świętego Walentego przygotowałam czekoladowe serca w różowym lukrze.
Takie słodkie serca można podarować swojej Walentynce i cieszyć się ich smakiem. Mocno czekoladowy smak z nutą pomarańczową i brandy.
Walentynkowe serca
Walentynkowe serca
Przepis na walentynkowe serca
Składniki na walentynkowe serca:
Składniki na ciasto:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru
- 125 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao ciemnego
- 3 jajka
- skórka z 1 pomarańczy
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka espresso
- 1 łyżka brandy lub rumu ciemnego
Składniki na lukier:
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki gorącej wody
- 3 krople różowego barwnika
Składniki pozostałe:
- cukrowe serca
- ozdoby walentynkowe
Jak wykonać walentynkowe serca?
- Masło utrzeć z cukrem dodać po jednym jajku i po każdym dodaniu zmiksować.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i po przestudzeniu dodać do masy oraz espresso, startą skórkę z pomarańczy i alkohol.
- Zmiksować do połączenia się składników.
- Mąkę z proszkiem i kakao wymieszać i przesiać do płynnej masy, krótko zmiksować.
- Ciasto rozłożyć do trzech lub czterech foremek w kształcie serca do polowy wysokości.
- Piec w 180′ C przez 25 minut.
- Ostudzić na kratce metalowej.
- Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny, dodać krople barwnika różowego i wymieszać.
- Wystudzone serca pokryć różowym lukrem i udekorować cukrowymi serduszkami.
Walentynkowe serca
Walentynkowe serca polecam na romantyczną kolacje na deser przy lampce szampana.
Przypisy: http://www.history.com
Smacznego !