Walentynkowe ciasto
Dzisiaj wszystkie dania, ciasta i ciasteczka w formie serduszek lub z ich zawartością są jak najbardziej wskazane :) Tak więc podążając za tymi wskazówkami, przygotowałam - łatwą w przygotowaniu, ale za to bardzo efektowną roladę z serduszkami z galaretki, umieszczonymi wewnątrz puszystej masy śmietanowej z odrobiną wanilii.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki
1 łyżka kakao
1 szczypta proszku do pieczenia
1 szczypta sody
1 łyżka oleju
Masa śmietanowa:
750 ml śmietany 30 %
4-5 łyżek cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
Dodatkowo:
3 opakowania galaretki truskawkowej
1 l wody
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Oddzielone białka ubić na sztywno. Dodać stopniowo cukier, a następnie (pojedynczo) żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i do przygotowanej puszystej masy jajecznej, dodać wymieszane sypkie składniki oraz olej. Ciasto wylać do formy 30 x 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1). Piec około 15-20 minut w temperaturze 180˚C.
Gotowy biszkopt wyjąć z blaszki i ułożyć na chwilę na kratce.
Blaszkę keksową wyłożyć folią aluminiową. W jej środek włożyć upieczony biszkopt, zawijając boki ku górze (fot.2). Jeżeli ciasto wyszło nam zbyt długie, nadmiar możemy odkroić. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
3 galaretki rozpuścić w 1 litrze przegotowanej wodzie (dajemy mniej wody niż w przepisie na opakowaniu, ponieważ dzięki temu łatwiej jest później wyciąć serca). Przestudzoną galaretkę przelać do 3 kubków. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Gdy jest już gotowa, delikatnie wyjąć ją z kubków i foremką w kształcie serca wyciąć 3 serduszkowe słupki.
Pozostałą po wycięciu galaretkę można z powodzeniem ponownie rozpuścić i pozostawić do zastygnięcia, a następnie wykorzystać do dekoracji.
Żelatynę rozpuścić w około 1/2 szklanki przegotowanej wody. Pozostawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier, a następnie żelatynę. Dokładnie zmiksować całość. Uwaga! Śmietanka bardzo szybko tężeje, więc trzeba wszystko robić dosyć szybko. Połowę śmietanki wylać na dno wyłożonego biszkoptu. Następnie ułożyć na niej (ściśle obok siebie) 3 galaretkowe słupki (fot.3). Zalać całość pozostałą ilością śmietanki. Wyrównać (fot.4).
Całość pozostawiamy do zastygnięcia na około 1 godzinę. Smacznego :)
Źródło: doradcasmaku.pl