Wafle truskawkowe
Na blogu Gotuj się do gotowania zobaczyłam wafle truskawkowe..i postanowiłam takie zrobić..Jak szaleć to szaleć.. i korzystać z ostatnich truskawek [ susza daje się we znaki].Dopiero teraz robiąc wpis zauważyłam, że zrobiłam ciut inaczej niż autorka przepisu ..w sumie to nie wiem jak to autorka zrobiła ..bo tak chyba się nie da... chodzi mi o podzielenie masy na 3 części..a potem wg opisu wychodzi 4 części..albo ja źle to zrozumiałam?..no i u mnie tak jakby moje wafle są mniejsze o jedną część masy i 1 wafel...ale mniejsza z tym...wyszło jak wyszło i już prawie zjedzone.
Owocowe szaleństwo..
Pierwszy wafel posmarować 1 częścią kremu. Przykryć drugim waflem i lekko docisnąć. Wafel posmarować dżemem truskawkowym i przykryć kolejnym waflem, lekko docisnąć.
Wafel posmarować 2 częścią kremu, na krem ułożyć delicje.Następnie wyłożyć 3 część masy z herbatnikami , na to położyć wafel i lekko docisnąć. Całość zawinąć w folię, położyć do lodówki do zastygnięcia.[Można delikatnie obciążyć-ja tego nie robiłam .]Kroić po całkowitym zastygnięciu.
Owocowe szaleństwo..
- 1 opakowanie wafli tortowych
- 1 szkl. zmiksowanych truskawek ( musu truskawkowego)
- 8 łyżek wody
- 3/4 szkl. cukru [ można dać mniej]
- 10-12 łyżek mleka w proszku (pełnotłustego)
- sok z 1/2 cytryny
- 1 kostka masła
- 1 dżem truskawkowy
- 15 herbatników maślanych [ pokruszone herbatniki - 2 opak.]
- 1 duże opakowanie delicji [25 szt.]
Pierwszy wafel posmarować 1 częścią kremu. Przykryć drugim waflem i lekko docisnąć. Wafel posmarować dżemem truskawkowym i przykryć kolejnym waflem, lekko docisnąć.
Wafel posmarować 2 częścią kremu, na krem ułożyć delicje.Następnie wyłożyć 3 część masy z herbatnikami , na to położyć wafel i lekko docisnąć. Całość zawinąć w folię, położyć do lodówki do zastygnięcia.[Można delikatnie obciążyć-ja tego nie robiłam .]Kroić po całkowitym zastygnięciu.