Wafle przekładane dżemem
nie jest ani wyszukany, ani skomplikowany deser. raczej to opcja, gdy chce się mieć szybko coś słodkiego do popołudniowej herbatki, zamiast kanapek z ogórkiem, jedzonych w "Alicji z krainy czarów" ;)
wybierając dżem do przełożenia chciałam użyć porzeczkowego, ale nie mogąc go namierzyć wybrałam, jak mi się wydawało smażone wiśnie. a że były to całe owoce, to lekko je zmiksowałam. przełożyłam wafle i okazało się, że są dość pikantne. użyłam wiśni z zielonym pieprzem. sprawdziły się i w tej roli ;) dla miłośników bardziej klasycznych połączeń polecam andruty z kajmakiem lub piszinger.
- 1 opakowanie okrągłych wafli (8 szt.),
- 2 słoiczki dżemu
Dżem, który ma zwartą konsystencję najpierw przełóż do miseczki i dokładnie rozmieszaj. Dzięki temu łatwiej będzie smarować. Każdy wafel smaruj w miarę równą porcją dżemu, przykrywając kolejnym waflem. Przed pokrojeniem odstaw je obciążone na około 30 minut, żeby trochę zmiękły.