Vichyssoise

Vichyssoise

Vichyssoise to chłodnik z pora, ziemniaków i cebuli, który zrobił międzynarodową karierę. Trwają spory, czy jest to zupa francuska, czy też amerykańska. Trop prowadzi do Louisa Diat, francuskiego szefa kuchni hotelu Ritz w Nowym Jorku, który w 1917 roku umieścił go w karcie menu. Wspomniał on czasy swojego dzieciństwa, kiedy to wraz ze starszym bratem wlewali zimne mleko do klasycznej, porowo-ziemniaczanej zupy gotowanej przez ich matkę. Nazwa „vichyssoise” nawiązuje do francuskiego miasta Vichy leżącego nieopodal rodzinnej miejscowości Diata.

Osobiście kilka razy już jadłam zupę porowo-ziemniaczaną na gorąco i bardzo ją lubię. Tym razem przekonałam się, że na zimno smakuje również wyśmienicie. Polecam na lato :)

Zdjęcie - Vichyssoise - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
VICHYSSOISE
(4 porcje)
2 pory,
1 cebula,
1 łodyga selera naciowego,
3 średnie ziemniaki,
1 solidna łyżka masła,
4 szklanki bulionu drobiowego,
½ szklanki kwaśnej śmietany (12 lub 18%),
1/3 szklanki śmietanki kremówki,
2 łyżki posiekanego szczypiorku, sól i pieprz

Białe części pora, cebulę i łodygę selera pokroić na plasterki. W garnku stopić masło, wrzucić pokrojone warzywa i chwilę smażyć. Dodać kilka łyżek bulionu i dusić jeszcze 10 minut. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać bulionem. Gotować na małym ogniu około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zdjąć z ognia i odstawić. Gdy lekko przestygnie, zmiksować, wymieszać z kwaśną śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce.
Przed podaniem każdą porcję udekorować kleksem ubitej śmietanki kremówki i posypać szczypiorkiem.


(przepis z książeczki „Zupy” M. Grzymskiej i N. Kosińskiej)

Kategorie przepisów