Vanilliekipferl - kruche rogaliki waniliowe

Zdjęcie - Vanilliekipferl - kruche rogaliki waniliowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Waniliowe rogaliki są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. To klasyk niemieckiej tradycji adwentowej. Jedne z najprostszych, a jedyną ich dekoracją jest gruba warstwa cukru pudru.
Ciasteczka adwentowe (Adventsplätzchen) pieczone są podczas adwentu, często dodatkowo ręcznie malowane i dekorowane. Bardzo często stają się później upominkiem dla znajomych i rodziny. Nie są to pierniczki (Lebkuchen) jakie mamy w zwyczaju przygotowywać w Polsce. Ciasteczka adwentowe to ciastka kruche.

Zdjęcie - Vanilliekipferl - kruche rogaliki waniliowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na ca. 50 sztuk:
190 g mąki orkiszowej - typ 630
140 g zimnego masła
60 g mielonych migdałów
40 g ksylitolu/cukru
1 laska wanilii
dodatkowo:
cukier puder/zmielony ksylitol do posypania + cukier wanilowy

Wykonanie:

  • mąkę, masło, migdały, ksylitol i ziarenka wyskrobane z laski wanilii zagnieść dość szybko, do otrzymania gładkiego ciasta. Uformować w 4 rolki, owinąć w folię i schować na 2 godziny do lodówki
  • ciasto pociąć na jednakowej wielkości około 50 kawałków. Formować w rękach kulki, a z kulki rulonik z delikatnym zwężeniem na końcach, następnie zagiąć je na kształt rogalika. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w 180`C 10 minut na jasny kolor
  • jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem. Swoje posypałam niezmielonym ksylitolem, żeby nie przylepiło się go za dużo. Jeśli lubisz słodkości nie żałuj cukru pudru
  • przechowywać w zamkniętym pojemniku lub puszce
SMACZNEGO !
1 rogalik to: 48 kcal, 0,5 g białka, 3 g tłuszczu, 4 g węglowodanów, 0 g błonnika
źródło przepisu: Prospekt "Apotheken Umschau"

Zdjęcie - Vanilliekipferl - kruche rogaliki waniliowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Przepisy z tych kategorii

Kruche ciastka z dżemem - Spitzbuben

Kruche ciastka z dżemem - Spit…

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Drożdżowe ślimaczki z powidłami śliwkowymi do odrywania

Drożdżowe ślimaczki z powidłam…

food² food²
Food Square

Świąteczne ciasteczka cynamonowe

Świąteczne ciasteczka cynamono…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Pierogi z soczewicą, kapustą i grzybami

Pierogi z soczewicą, kapustą i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną

Pierogi z ziemniakami i kapust…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Świąteczny piernik przekładany powidłami z galaretką
2

Świąteczny piernik przekładany…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Przepisy z tych kategorii

Prinzregenttorte - tort księcia regenta - słodki tort bez cukru
1

Prinzregenttorte - tort księci…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Cynamonowe gwiazdki - Zimtsterne

Cynamonowe gwiazdki - Zimtster…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Pierniczki  Lebkuchen

Pierniczki Lebkuchen

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Berlińskie ciasteczka twarogowe
2

Berlińskie ciasteczka twarogow…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Niemieckie bułki na zakwasie

Niemieckie bułki na zakwasie

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Flammkuchen – niemiecki placek chlebowy z cebulą i boczkiem
1

Flammkuchen – niemiecki placek…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy