Vanilkové rohlíčky
Kuchnia czeska była dla mnie totalną tajemnicą. No dobra, wiedziałam że Czesi znani są z knedlików i z dobrego piwa. I tyle. Cała moja wiedza o tamtejszej kuchni mieściła się w tych dwóch pozycjach. Przygotowując się do tej akcji, troszkę poszperałam i o dziwo, znalazłam kilka nowych i zupełnie nie znanych mi potraw.
W wielu miejscach znalazłam informację, że vanilkove rohlicky są tradycyjnymi czeskimi słodkościami. Ponieważ przepis na nie wydawał mi się prosty i w miarę szybki, postanowiłam je przyrządzić. Recepturę na te ciasteczka zaczerpnęłam ze strony nieodżałowanego Macieja Kuronia. Rogaliki wyszły bardzo smaczne, kruche i słodkie, z wyraźnym posmakiem migdałów. Oprószone delikatnym jak puch cukrem pudrem były idealnym dodatkiem do popołudniowej herbaty.
Jest to moja propozycja w ramach "Tygodnia kuchni czeskiej" zorganizowanej przez Myszę Klapsiarę, która obchodzi dziś urodziny. Najlepsze życzenia :)
Składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- szklanka zmielonych, obranych migdałów
- cukier lub aromat waniliowy (dałam i to, i to)
- pół łyżki soli
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Dodać do niej mąkę, a następnie zmielone migdały, cukier waniliowy, aromat oraz sól. Całość dokładnie wyrobić. Z otrzymanego ciasta przygotować wałki (średnica ok. 3 cm). Każdy wałek ciasta zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnąć jeden wałek ciasta, pokroić go na plasterki (grubość ok. 0,5 cm). Z każdego plasterka uformować wałeczek i zagiąć go tak, aby nadać mu kształt rogalika. Przygotowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. W ten sam sposób przygotować ciasteczka z kolejnych wałków ciasta. Gotowe rogaliki posypać cukrem pudrem. Smacznego :)