Ulubione ciasto Dagmary
Zwykłe, czekoladowe, mięciutkie i pięknie pachnące. Dagmara zjadła 3/4 blaszki, co prawda małej ale jednak!!!
Dagmara na zdrowie! I specjalnie dla Ciebie ten przepis ?
Porcja: mała blaszka 20 x 20 cm
Składniki:
1/2 szklanki oleju kokosowego/ masła
2 łyżki kakao
5 łyżek miodu
2 jajka
3 łyżki maślanki
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
szczypta soli
garść białej czekolady (połamanej na drobne kawałki)
Sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik na 190° C.
Mniejszą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
W mniejszym garnku podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia olej kokosowy, kakao i miód. Zagotuj krótko i odstaw z ognia.
W dużej misce wymieszaj jajka, maślankę i powoli wmieszaj kakaową mieszankę. Dodaj mąkę, sodę, sól. Wymieszaj i powrzucaj kawałki białej czekolady.
Wylej na blaszkę i piecz około 20 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
SMACZNEGO