Ulubiona sałatka gyros
Sałatka kebabowa zwana również sałatką gyros to tak naprawdę hit wszystkich imprez już od wielu wielu lat.
Pojawia się chyba na każdym stole na każdej imprezie!
Aż się dziwię, że do tej pory jeszcze nie zagościła u mnie na blogu, choć przecież okazji jej przygotowania miałam już kilka!
Bardzo lubię taka prostą wersję – z dobrze doprawionym mięsem , świeżą kapustą pekińską. kukurydzą , cebulką , sosem czosnkowym i konserwowym ogórkiem.
Nie dodaję nic więcej choć można się pokusić o pomidora, paprykę czy też warstwę keczupu – będzie równie pysznie!
Spróbujcie!
Będzie idealna na nadchodzące Święta!
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
* filet z kurczaka – 300 g
* przyprawa gyros – 3 łyżki
* oliwa z oliwek
* kapusta pekińska – 0,5 główki
* kukurydza konserwowa – 1 puszka
* cebula biała – 2 szt
* ogórki konserwowe – 1 słoik
* majonez – 150 ml
* gęsty jogurt naturalny – 150 ml
* czosnek – 3 żabki
* sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pamiętajcie, że mięso im dłużej się będzie marynowało, tym smak będzie intensywniejszy!
Mięso czyścimy, kroimy w kostkę, zasypujemy przypraw gyros i dodajemy oliwę, dokładnie obtaczamy i zostawiamy do marynowania.
Po tym czasie smażymy.
Kukurydzę odsączamy, ogórki kroimy w kosteczkę.
Cebulę siekamy, kapustę szatkujmy.
Jogurt mieszamy z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
W misce/salaterce układamy naprzemiennie warstwami: kapustę pekińską, sos majonezowy, kurczak, cebula, kukurydza, ogórek.
Pamiętajcie, żeby nie żałować sosu – sałatka nie może być sucha!
Powtarzamy do wykończenia składników, odstawiamy do przegryzienia.
Zajadamy!
Smacznego!