Ucierane z truskawkami
Dziś mam dla Was kolejny przepis na ucierane ciacho z truskawkami. W jeszcze innym wydaniu niż poprzednie. Ciasto jest miękkie , delikatne , ale nie tak wysokie jak poprzednie.
Absolutnie nic nie stoi , żeby zrobić je na mniejszej blasze – wtedy wyjdzie wyższe!
Śmiało możecie zrobić również z innymi owocami!
SKŁADNIKI:
( 30×24 )
* mąka – 1,5 szkl
* jajko – 4 szt
* olej – 1/4 szkl
* ocet – 1 łyżka
* woda – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* truskawki – 500 g
* cukier – ok. 3/4 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ubijamy z cukrem.
Dodajemy olej , ocet i wodę – cały czas miksujemy.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy na najmniejszych obrotach.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy przekrojone na pól truskawki.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40-45 minut.
Posypujemy obficie cukrem pudrem!