Tymiankowy kurczak
Pierś z kurczaka to u wielu z nas takie danie, które gości najczęściej na stole, ze względu na to, że kurczak jest łatwy i szybki do zrobienia.
Dziś mam dla Was równie łatwy i szybki przepis!
Soczysta i niesamowicie aromatyczna pierś z kurczaka w ziołowej posypce.
Dominuje tymianek i czarny grubo mielony pieprz.
Smaki są na tyle wyraziste, że jest to danie zdecydowanie dla tych, którzy lubią dobrze doprawione!
Ja uwielbiam!
Spróbujcie i Wy!
SKŁADNIKI:
* filet z kurczaka – 500 g
* świeży tymianek – 1 łyżeczka
* tymianek duszony – 1 łyżeczka
* czosnek – 1 ząbek
* skórka cytrynowa – 1 łyżeczka
* sok cytrynowy – 3 łyżki
* grubo mielony pieprz – 1 łyżeczka
* sól – do smaku
* oliwa – 4 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Sok cytrynowy mieszamy z pieprzem i solą, powoli wlewamy oliwę, aż powstanie emulsja.
Dodajemy zmiażdżony czosnek, tymianek i skórkę cytrynową.
Piersi z kurczaka oczyszczamy, porcjujemy , delikatnie! rozbijamy, wkładamy do foliowego woreczka ,zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
Zamarynowane mięso delikatnie osączamy, smażymy na wolnym ogniu do miękkości.
Podajemy gorące np. z ugotowanym ryżem!
Pycha!
,
DRUKUJ: