Tymiankowy kurczak

Tymiankowy kurczak

 

Pierś z kurczaka to u wielu z nas takie danie, które gości najczęściej na stole, ze względu na to, że kurczak jest łatwy i szybki do zrobienia.

Dziś mam dla Was równie łatwy i szybki przepis!

Soczysta i niesamowicie aromatyczna pierś z kurczaka w ziołowej posypce.

Dominuje tymianek i czarny grubo mielony pieprz.

Smaki są na tyle wyraziste, że jest to danie zdecydowanie dla tych, którzy lubią dobrze doprawione!

Ja uwielbiam!

Spróbujcie i Wy!

Zdjęcie - TYMIANKOWY KURCZAK - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - TYMIANKOWY KURCZAK - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* filet z kurczaka – 500 g

* świeży tymianek – 1 łyżeczka

* tymianek duszony – 1 łyżeczka

* czosnek – 1 ząbek

* skórka cytrynowa – 1 łyżeczka

* sok cytrynowy – 3 łyżki

* grubo mielony pieprz – 1 łyżeczka

* sól – do smaku

* oliwa – 4 łyżki

Zdjęcie - TYMIANKOWY KURCZAK - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Sok cytrynowy mieszamy z pieprzem i solą, powoli wlewamy oliwę, aż powstanie emulsja.

Dodajemy zmiażdżony czosnek, tymianek i skórkę cytrynową.

Piersi z kurczaka oczyszczamy, porcjujemy , delikatnie! rozbijamy, wkładamy do foliowego woreczka ,zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.

Zamarynowane mięso delikatnie osączamy, smażymy na wolnym ogniu do miękkości.

Podajemy gorące np. z ugotowanym ryżem!

Pycha!

Zdjęcie - TYMIANKOWY KURCZAK - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

,Zdjęcie - TYMIANKOWY KURCZAK - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - TYMIANKOWY KURCZAK - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

DRUKUJ:

Kategorie przepisów