Tymiankowe placuszki z gruszką
przepis:
200 ml maślanki
1 jajko
150 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
2 gruszki
3 łyżki syropu klonowego
olej do smazenia
Maślankę roztrzepać z jajkiem, dodać sól, cukier, proszek do pieczenia, połowę tymianku i mąkę.
Wszystko wymieszać na jednolitą masę bez grudek.
Gruszki obrać.
Jedną gruszkę utrzeć na tarce o grubych oczkach, drugą pokroić wzdłuż w cienkie plastry.
Na patelni rogrzać syrop klonowy, dodać plastry gruszki, tymianek i smażyć aż gruszki zrobią się szkliste.
Utartą gruszkę dodać do ciasta.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim na złoty kolor małe placuszki.
Na gotowe placuszki wyłożyć plastry gruszki i polać je syropem.
1 jajko
150 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
2 gruszki
3 łyżki syropu klonowego
olej do smazenia
Maślankę roztrzepać z jajkiem, dodać sól, cukier, proszek do pieczenia, połowę tymianku i mąkę.
Wszystko wymieszać na jednolitą masę bez grudek.
Gruszki obrać.
Jedną gruszkę utrzeć na tarce o grubych oczkach, drugą pokroić wzdłuż w cienkie plastry.
Na patelni rogrzać syrop klonowy, dodać plastry gruszki, tymianek i smażyć aż gruszki zrobią się szkliste.
Utartą gruszkę dodać do ciasta.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim na złoty kolor małe placuszki.
Na gotowe placuszki wyłożyć plastry gruszki i polać je syropem.