Twarogowy „makaron” z owocami

Twarogowy „makaron” z owocami

W planie miałam robienie knedli, jednak upały nad wyraz skutecznie odwiodły mnie od spędzania w kuchni choćby dodatkowych kilku minut. Poszłam więc po mniejszej linii oporu i z twarogowego ciasta (mojego ulubionego!) przygotowałam coś w rodzaju makaronowych kluseczek świetnie komponujących się z letnimi owocami.

Zdjęcie - Twarogowy „makaron” z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Danie to można jeść na ciepło lub zimne. Dla mnie stało się obiadem, ale sprawdzi się także jako sycący podwieczorek.

Zdjęcie - Twarogowy „makaron” z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli macie jednak ochotę na klasyczne knedle, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je z TEGO przepisu, są nieziemskie!

Zdjęcie - Twarogowy „makaron” z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Twarogowy „makaron” z owocami

Agata, 24 czerwca 2013

Zdjęcie - Twarogowy „makaron” z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Z obu mąk, twarogu, jajka i masła wyrób elastyczne ciasto, włóż je do woreczka i odstaw na 20 minut, żeby odpoczęło.

Po tym czasie rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 mm, oprósz mąką i luźno zwiń (jak duży naleśnik). Pokrój na paski o szerokości ok. 1 cm.

Gotowy "makaron" ugotuj w osolonej wodzie. Kluseczki muszą wypłynąć na powierzchnię wody, wtedy będą gotowe.

Owoce wymieszaj z cukrem , odstaw na kilka minut, aż puszczą sok. Nakładaj je na porcję kluseczek, polej śmietanką.

Kategorie przepisów