Twarogowy „makaron” z owocami
W planie miałam robienie knedli, jednak upały nad wyraz skutecznie odwiodły mnie od spędzania w kuchni choćby dodatkowych kilku minut. Poszłam więc po mniejszej linii oporu i z twarogowego ciasta (mojego ulubionego!) przygotowałam coś w rodzaju makaronowych kluseczek świetnie komponujących się z letnimi owocami.
Danie to można jeść na ciepło lub zimne. Dla mnie stało się obiadem, ale sprawdzi się także jako sycący podwieczorek.
Jeśli macie jednak ochotę na klasyczne knedle, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je z TEGO przepisu, są nieziemskie!
Twarogowy „makaron” z owocami Składniki- twaróg - 250 g (
- mąka pszenna - 75 g
- mąka krupczatka - 75 g
- jajko - 1 szt
- masło - 1 łyżka
- sól - do gotowania
- sos owocowy
- owoce - 1 szklanka (jagody, truskawki, poziomki)
- cukier - do smaku
- śmietanka - 150 ml
Z obu mąk, twarogu, jajka i masła wyrób elastyczne ciasto, włóż je do woreczka i odstaw na 20 minut, żeby odpoczęło.
Po tym czasie rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 mm, oprósz mąką i luźno zwiń (jak duży naleśnik). Pokrój na paski o szerokości ok. 1 cm.
Gotowy "makaron" ugotuj w osolonej wodzie. Kluseczki muszą wypłynąć na powierzchnię wody, wtedy będą gotowe.
Owoce wymieszaj z cukrem , odstaw na kilka minut, aż puszczą sok. Nakładaj je na porcję kluseczek, polej śmietanką.