Twarogowo-szczypiorkowe Scones

Twarogowo-szczypiorkowe Scones

Zdjęcie - Twarogowo-szczypiorkowe Scones - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wolicie herbatę czy kawę? A może jedno nie wyklucza drugiego?

Ja kiedyś byłam prawdziwym „herbaciarzem”. Potrafiłam spędzać pół dnia w herbaciarni, wąchając co raz to nowe, zwykle owocowe mieszanki, które rozbudzały moje zmysły. Wracałam zwykle z małymi porcjami tych, które najbardziej przypadły mi do gustu i testowałam je całymi dniami.

Zdjęcie - Twarogowo-szczypiorkowe Scones - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od pewnego czasu jednak moją herbacianą manię w stu procentach zastąpiła kawa. Piję ją co kilka godzin i gdy mam wybór- kawa czy herbata, zawsze wybiorę tę pierwszą.

Do czego zmierzam? Scones to takie bułeczki, którymi mieszkańcy Wysp Brytyjskich zajadają się podczas „five o’clock”, czyli tradycyjnej przerwy na herbatę. Jak sobie pewnie wyobrażacie, występują one w wersji słodkiej, często z dodatkiem wysokiej jakości konfitury.

Zdjęcie - Twarogowo-szczypiorkowe Scones - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja jednak postanowiłam oszukać klasykę i zrobić scones na słono. Może nie będą świetnie smakować jako dodatek do herbaty, ale jako imprezowa przekąska będą w sam raz. W szczególności w połączeniu twarogowo-szczypiorkowym, które jest jednym z moich faworytów.

Twarogowo-szczypiorkowe Scones Autor: Sliwka Porcje: 10

Skladniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 35 g miękkiego masła
  • 80 g półtłustego twarogu
  • pół pęczka świeżego szczypiorku
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko

Instrukcja
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Pomieszaj w misce mąkę, proszek, sól i cukier.
  3. Dodaj masło, twaróg i szczypiorek. Całość wymieszaj ręką, żeby stworzyło konsystencję kruszonki.
  4. Weź do ręki drewnianą łyżkę. Zacznij dolewać mleko do mieszanki i mieszać drewnianą łyżką. Ciasto stworzy jednolitą, lepką konsystencję.
  5. Oprósz blat mąką i wyłóż na niego ciasto. Ciasto również oprósz mąką z góry i rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm.
  6. Wycinaj szklanką odwróconą do góry nogami koła i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  7. Z resztek powycinanego ciasta znowu uformuj masę i wycinaj dalej do wykorzystania całego ciasta.
  8. Każde wycięte kółko posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  9. Piecz przez ok.20 min aż zbrązowieją i urosną.

#version#

Kategorie przepisów