Twarogowe knedle z truskawkami

Twarogowe knedle z truskawkami

Zdjęcie - Twarogowe knedle z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak, wiem, daleko jeszcze do sezonu truskawkowego, ale miałam wielką ochotę na talerz pełen knedli z owocami, a że zbliża się Dzień Kobiet- pozwoliłam sobie na tą małą przyjemność:)

Zdjęcie - Twarogowe knedle z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do nadziewania knedli użyłam mrożonych truskawek (nie rozmrażałam ich przed wkładaniem do knedli. Są niewielkie, szybko ugotują się nawet zamrożone). Świeże truskawki (o dziwo! nawet słodkie i pachnące!) posłużyły mi za kolorowy dodatek.

Zdjęcie - Twarogowe knedle z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto na twarogowe knedle robi się bardzo prosto, a jego smak wprost uwielbiam!

Do zrobienia knedli nie potrzebne jest wałkowanie ciasta. Jest na tyle elastyczne, że z łatwością uformujecie je rękoma.

Zdjęcie - Twarogowe knedle z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji przygotujecie ok. 15 knedli (ja zwykle podwajam ilość ciasta;)

Składniki:
  • twaróg - 250 g, 1-2x zmielony
  • jajko - 1 szt
  • mąka pszenna - 75 g
  • mąka krupczatka - 75 g
  • sól - duża szczypta
  • masło - 1 łyżka, miękkie
  • truskawki - do nadziewania knedli świeże lub mrożone
  • dodatki
  • świeże truskawki, cukier, jogurt - wg. uznania
Przygotowanie:

Ze wszystkich składników – zmielonego twarogu, jajek, masła, soli i obu rodzajów mąki zagnieć gładkie, elastyczne  ciasto. Owiń folią spożywczą i odstaw na 20 minut, żeby odpoczęło.

Ręką odrywaj kawałki ciasta wielkości małej mandarynki, „rozpłaszcz” je na okrągły placuszek o grubości ok. 5 mm. Na środku ułóż truskawkę,  owiń porcją ciasta formując zgrabną kulkę.

Gotuj w osolonej wodzie ok. 8 minut.

Podawaj ze słodkimi dodatkami np. posypane cukrem i polane jogurtem.

Kategorie przepisów