Twarogowe knedle z truskawkami
Tak, wiem, daleko jeszcze do sezonu truskawkowego, ale miałam wielką ochotę na talerz pełen knedli z owocami, a że zbliża się Dzień Kobiet- pozwoliłam sobie na tą małą przyjemność:)
Do nadziewania knedli użyłam mrożonych truskawek (nie rozmrażałam ich przed wkładaniem do knedli. Są niewielkie, szybko ugotują się nawet zamrożone). Świeże truskawki (o dziwo! nawet słodkie i pachnące!) posłużyły mi za kolorowy dodatek.
Ciasto na twarogowe knedle robi się bardzo prosto, a jego smak wprost uwielbiam!
Do zrobienia knedli nie potrzebne jest wałkowanie ciasta. Jest na tyle elastyczne, że z łatwością uformujecie je rękoma.
Z podanych proporcji przygotujecie ok. 15 knedli (ja zwykle podwajam ilość ciasta;)
Składniki:- twaróg - 250 g, 1-2x zmielony
- jajko - 1 szt
- mąka pszenna - 75 g
- mąka krupczatka - 75 g
- sól - duża szczypta
- masło - 1 łyżka, miękkie
- truskawki - do nadziewania knedli świeże lub mrożone
- dodatki
- świeże truskawki, cukier, jogurt - wg. uznania
Ze wszystkich składników – zmielonego twarogu, jajek, masła, soli i obu rodzajów mąki zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Owiń folią spożywczą i odstaw na 20 minut, żeby odpoczęło.
Ręką odrywaj kawałki ciasta wielkości małej mandarynki, „rozpłaszcz” je na okrągły placuszek o grubości ok. 5 mm. Na środku ułóż truskawkę, owiń porcją ciasta formując zgrabną kulkę.
Gotuj w osolonej wodzie ok. 8 minut.
Podawaj ze słodkimi dodatkami np. posypane cukrem i polane jogurtem.