Tureckie placki chlebowe - pide
Pierwszy raz upiekłam je do hummusu, ale tak bardzo wszystkim smakują, że zaczęłam je piec częściej i zjadane są najczęściej same, czasem w towarzystwie zupy kremu albo posmarowane wytrawną pastą lub pomarańczowym dżemem.
W Turcji placki te spożywane są w okresie postu, w czasie wieczornego posiłku iftar.
Pide
30 g świeżych drożdży
cukier
250 ml letniej wody
450 g mąki
1 łyżeczka soli
1 żółtko
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka cukru
ziarno sezamowe do posypania
+ ociupina oliwy na wierzch
Drożdże rozrabiam ze szczyptą cukru i wodą. Mąkę przesiewam do miski i łączę z solą i drożdżami. Wyrabiam. Następnie zostawiam na 20 minut do wyrośnięcia, w misce przykrytej ściereczką.
Z ciasta formuję kulki. Z każdej robię placek. Palcem umoczonym w oliwie rysuję w cieście romby lub robię dołki. Placki przekładam na blachę, układam je na pergaminie. Smaruję żółtkiem wymieszanym z łyżeczką oliwy i łyżeczką cukru. Posypuję sezamem. Piekę w 180 stopniach przez ok. 10 minut.
* źródło - "Culinaria. Kuchnie Europy" wyd. Konemann