Truskawkowy torcik na Dzień Mamy
Niezmiennie jestem zdania, że nie ma to jak słodki prezent! Z okazji Dnia Mamy proponuję więc zakasać rękawy i wziąć się za przygotowanie tego delikatnego ciasta.
Bazą tego torciku jest ciasto babkowe, wilgotne i pełne smaku, przełożone kremem na bazie mascarpone, konfiturą z mirabelek (zawsze warto dodać do tortu warstwę czegoś kwaskowatego jak czarna porzeczka, mirabelka czy pigwa) i świeżymi truskawkami.
Torcik przygotowałam w niedużej foremce o ok. 22 cm średnicy, chciałam by był raczej wysoki.
Do ozdoby użyłam świeżych kwiatów. Aby bezpiecznie umieścić je w ciście, najlepiej wbić w wierzch plastikowe rurki do napojów i nie, niczym w małe „wazoniki”, wkładać obcięte gałązki i kwiaty. Bywa, że roślina może mieć gorzki posmak, tym sposobem unikniemy ryzyka, także zabrudzenia ciasta.
Składniki:- ciasto
- masło - 100 g, miękkie
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- jajko - 3 szt
- cukier - 3/4 szklanki
- mleko - 1/2 szklanki
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- krem
- mascarpone - 500 g
- śmietanka kremówka 30% - 3/4 szklanki
- cukier puder - ok. 5 łyżek (do smaku
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- dodatki
- truskawki - ok. 10 szt
- konfitura z mirabelek - ok. 4 łyżki
- czerwony barwnik spożywczy - kilka kropli
Ciasto:
Zmiksuj masło z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Ciągle miksując dodawaj po jednym jajku. Do masy dodawaj naprzemiennie mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz mleko. Wszystkie składniki połącz na gładkie ciasto. Przelej je do foremki wysmarowanej masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz przez ok. 50 minut, do „suchego patyczka”.
Ostudzone ciasto przekrój na 3 blaty (możesz przyciąć górny blat, aby go wyrównać. Użyj go jako wewnętrznej (środkowej) warstwy ciasta.)
Krem:
Mascarpone miksuj z cukrem i esencją waniliową, aż stanie się puszyste. Dolej śmietankę i miksuj tak długo, aż krem uzyska pożądaną konsystencję.
Odłóż do miseczki kilka łyżek kremu, zabarw go (opcjonalnie) kilkoma kroplami czerwonego barwnika na lekko różowy kolor.
Wykonanie:
Na paterze ułóż dolny blat ciasta. Rozsmaruj na nim porcję kremu, na niej ułóż konfiturę i plastry truskawek.
Dodaj kolejny blat (ten ścięty z góry ciasta, zwykle jest najmniej równy), posmaruj go kremem, możesz ponownie ułożyć na nim plasterki truskawek.
Trzeci blat i znowu krem, to będzie wierzch ciasta.
Całe ciasto pokryj równą warstwą białego kremu.
Różowy krem nałóż na dolną część ciasta i łopatką rozsmaruj go ku górze, równoległymi posunięciami.
Wierzch ciasta ozdób wg. uznania, kwiatami i owocami.
Torcik przechowuj pod przykryciem, najlepiej przygotować go dzień wcześniej.