Truskawkowe tiramisu

Sezon na truskawki rozpoczął się na dobre. Ceny jeszcze trochę kosmiczne, ale jak wieść niesie wiele taniej nie będzie. Poza tym rano w sobotę na targu pachniało nimi tak nieziemsko, że nie było osoby która by się im oparła. W ramach urodzinowych słodkości powstało tez truskawkowe tiramisu.
Truskawkowe tiramisu
Mascarpone ubić ze śmietaną i dwiema łyżkami cukru. Zaparzyć dobrą kawę i posłodzić 3 łyżeczki. Truskawki pokroić i polać octem balsamicznym - ostawić na trochę i następnie odsączyć na sitku. Biszkopty trochę pokruszyć. Układać warstwami: 1. biszkopty 2. "skropić" kawą 3. truskawki 4. serek 5. kakao i tak aż do końca.
Truskawkowe tiramisu
- 500g mascarpone
- 1 mała śmietana 30%
- 5 łyżek cukru
- 150ml kawy
- truskawki
- ocet balsamiczny - 1-2 łyżki
- biszkopty
- kakao
