Truskawkowe paluchy
Włoskie paluszki grissini można upiec również na słodko z truskawkami. Palce lizać!
Czas całkowity: 1 godz 15 min
Czas wyrastania: 1 godz
Czas wypieku: 15 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 300 g
- woda - 100 ml
- cukier - 30 g
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- truskawek + kilka do ozdoby - 150 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier. Truskawki miksujemy na gładki mus. Przelewamy do rondelka, dolewamy wodę, dodajemy masło i krótko podgrzewamy. Wlewamy do suchych składników i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne.
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części.
4. Z każdej części tworzymy wałeczek. Umieszczamy je na blasze wyłożonej pergaminem. Z wierzchu dekorujemy cząstkami truskawek.
5. Tak przygotowane paluchy wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.