Truskawkowe lody
Pora rozpocząć sezon lodowy. ;-) Wczoraj przygotowałam lody o smaku truskawkowym z przepisu znalezionego na blogu Lo. Smakowity, kremowy, słodki deser, który łączy w sobie mus ze świeżych owoców, słodkie mleko, śmietankę i serki Philadelphia. Dobrze jest go podać z dodatkiem truskawek, które utoną w zimnej słodyczy. Wszystkim bardzo smakował. A ma jeszcze i tę zaletę, że nie potrzebujemy do jego zrobienia maszynki, bo i tak uzyskamy kremową konsystencję bez kryształków.
Lody truskawkowe
225 g śmietankowego sera Philadelphia
400 g słodzonego mleka skondensowanego
1/3 szklanki śmietany 36%
1 łyżeczka drobno startej skórki cytryny
1 1/2 szklanki truskawek
Zmiksowałam serki, śmietanę, mleko i cytrynową skórkę. Masę przełożyłam do pojemnika i schowałam do zamrażalnika. Po 3 godzinach dodałam zmiksowane truskawki i całość dokładnie wymieszałam widelcem. Schowałam do zamrażalnika na noc (trzeba schować na minimum 8 godzin). 10 minut przed podaniem lody należy wyjąć z zamrażalnika, by się rozmroziły. Są kremowe i bardzo słodkie, więc dobrze je podać z dodatkiem świeżych truskawek, aby uzyskać deser idealny.
* źródło - blog Pistachio