Truskawki w czekoladzie
W tym roku eksperymentuję z przetworami. Sporo zrobiłam truskawkowych, ale może pokuszę się także o inne. Robiłam już truskawkę z dodatkiem wanilii, rabarbaru, a także z jabłkiem. Postanowiłam wzorem przepisu Bei na śliwki w czekoladzie (je też planuję!) zrobić w czekoladzie... truskawki. Wiecie, jakie one pyszne wyszły! Rewelacja! Bardzo fajna konfiturka, inna niż wszystkie, które do tej pory jadłam.
Składniki (dawałam trochę "na oko"):
*1 kg truskawek
*0,5 kg cukru
*1 opakowanie cukru z wanilią (dałam 2 łyżki domowego cukru waniliowego)
*około 30g kakao Decomoreno (sypałam "na oko")
*pół tabliczki czekolady deserowej (ok. 50g)
*jeśli chcecie mieć bardziej zwartą konsystencję, można dodać 1 opakowanie Żelfiksu
Wykonanie:
Truskawki rozdrobnić, smażyć na patelni dodając cukier, do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec smażenia dodać kakao i połamaną czekoladę. Smażyć jeszcze kilka minut. Przekładać do wyparzonych słoiczków, zamknąć wyparzonymi pokrywkami. Ostudzić postawione do góry nogami.
Smacznego:)