Truskawka & Mięta & Kardamon
Teraz,gdy importowane truskawki zastapily rodzime-pachnace i aromatyczne mozemy poszalec.Nie dosc,ze pyszne to i bardzo zdrowe.Wiecej przeczytasz tutaj:klik.Niestety nie mozna sie najesc nimi na zapas.Jest jednak sposob,by przemycic ich jak najwiecej w stosunkowo niewielkiej objetosciowo ilosci.To koktajl-tak popularny i lubiany chyba przez wszystkich.Wiem,ze to bardzo prosty przepis.Wystarczy jednak wzbogacic go smakowo dodatkiem kardamonu i ulubionych ziol,by odkryc ten wspanialy napoj,moze nawet deser na nowo.Gdy dodasz miete stanie sie wspanialym orzezwiajacym napojem na letnie upaly.Po wypiciu koktajlu orzezwiajacy i chlodzacy posmak miety bedzie Ci jeszcze dlugo chlodzil.Po prostu sprobuj!
Skladniki:
500 ml kefiru
250-300 g truskawek
1 banan
1-2 lyzki miodu (uzylam syropu jablkowego)
2 kapsle kardamonu
kilka galazek miety
Wykonanie:
- umyc i odszypulkowac truskawki
- utluc w mozdziezu kardamon.Odrzucic lupinki i zmiazdzyc male czarne ziarenka kardamonu
- umyc i oskubac z listkow lodyzki miety
- wszystkie skladniki umiescic w kielichu blendera i zmiksowac na gladki mus
- podawac zaraz po przygotowaniu